Вицепрезидентът Илияна Йотова призова за проверка защо Министерството на културата

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова призова за проверка защо Министерството на културата
Коментари Харесай

Илияна Йотова иска проверка защо са спрени парите за археология

Вицепрезидентът Илияна Йотова прикани за инспекция за какво Министерството на културата в постоянния кабинет е спряло средствата за археологически разкопки, оповестиха от президентската институция.

Повод за думите й е конференцията на служебния, който изясни, че тази година е и нулева за българската археология. " Най-смелите археолози започнаха работа, очаквайки, че ще получат финансиране, само че всеобщо археолозите не започнаха работа. Не е осъществено спомагателна консервиране на обектите. Трагедията там е цялостна ", добави Минеков.
 Откриха 10 археологически обекта край жп линията Волуяк-Драгоман
Откриха 10 археологически обекта край жп линията Волуяк-Драгоман

Те са открити при подготовката за строителните работи по трасето

По покана на Регионален исторически музей - Кърджали и екипа на проф. Николай Овчаров вицепрезидентът посети Перперикон, където видя новите открития в археологическия комплекс, измежду които е езически храм от 3-4 век, функционирал до приемането на християнството при започване на 5 век. Тази година средствата за разкопките са обезпечени напълно от локалната власт в Кърджали .

Йотова бе безапелационна, че когато страната ни отстоява националната позиция за отбрана на обстоятелствата и против пренаписване на историята, е значима и ролята на българската страна в поддръжка на археологическата активност.
 Откриха бронзови съдове по време на разкопки край Нова Загора
Откриха бронзови съдове по време на разкопки край Нова Загора

Те ще бъдат изложени в локалния музей, откакто бъдар реставрирани

" Няма по какъв начин да пазиме личната си история отвън рамките на страната, в случай че не я познаваме, а с цел да я познаваме , би трябвало археология, нужни са разкопки, обстоятелства, научни писания ", съобщи Илияна Йотова. Тя акцентира, че активността на археолозите следва да бъде ресурсно оптимално обезпечена .

Илияна Йотова упорства служебният министър на културата да ревизира освен на средствата за археологически разкопки, само че и защо са дадени парите от нараствания бюджет на Министерството на културата и дали не са финансирани единствено избрани планове и грантове за сметка на други значими действия.

" Перперикон е освен история, той е бъдеще, обвързван с просвета, туризъм, развиване на целия този район . Оказва, че някой на някакво равнище поставя кръст на дългогодишни изследвания ", добави Илияна Йотова.

Във връзка със усложненията на общините при процедурите по прекачване на благосъстоятелност, обвързвана с културно-историческите паметниците, Илияна Йотова съобщи, че сходни въпроси би трябвало да бъдат решавани на първо място по компетентност на локалната власт , а не на централната.

" Нужна е по-голяма автономия на общините, повече пълномощия и благоприятни условия за събиране на лични средства ", добави Илияна Йотова.

Местната власт зависи съвсем напълно от националния бюджет и малко от европейски средства , което лимитира опциите на общините да организират политики за разцвет на жителите им. Проблемите пред локалната власт, нуждата от децентрализация и плановете за развиване на Кърджали бяха разисквани и на среща сред вицепрезидента Йотова и кмета на общината Хасан Азис.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР