Вицепрезидентът Илияна Йотова откри новата учебна година в Българското неделно

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова откри новата учебна година в Българското неделно
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова посети българските светини в И...

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри новата образователна година в Българското неделно учебно заведение „ Св. св. Кирил и Методий “ в град Истанбул, съобщи пресслужбата на президентството.

 President.bg

Броят на учениците нараства с всяка година, откогато е основано учебното заведение през 2015 година Тогава то е стартирало с 10 възпитаници, през днешния ден те са 62-ма. Предстои разширението на постройката с нови пространства. Повишава се и ползата на родителите да се запишат на курсове, с цел да усъвършенстват своя български език.

 President.bg

Г-жа Йотова подари на учебното заведение български исторически книги.

 President.bg

На учителите вицепрезидентът благодари за усърдието и любовта към децата и към всичко българско. 

 President.bg

По време на визитата си в Истанбул Йотова се срещна и с кмета на града Екрем Имамоглу. Регионалното съдействие беше съществена тематика на диалога им. 

 President.bg

На срещата вицепрезидентът посочи смисъла на районното съдействие и съобщи, че никоя страна не може да се оправи сама със актуалните провокации като миграцията и климатичните промени да вземем за пример.

По-късно Илияна Йотова беседва с управлението на Съвета за външноикономически връзки на Турция (ДЕИК) и с турски вложители в България. Представителите на турския бизнес дефинираха България като значим сътрудник, врата към Европа и към целия свят. Те демонстрират сериозен интерес за разширение на вложенията в нашата страна.

Вицепрезиднтът беше в Истанбул за 130-годишнината от полагането на главния камък на Българската черква „ Св. Стефан “, където в неделя участва на Божествена света литургия.

 President.bg

" Българската черква „ Св. Стефан “ отразява българската национална концепция, знак е на българското национално единение. Нашата молитва през днешния ден е за тези, които построиха този възвишен храм, отдадена е на тяхната памет, която и през днешния ден осветява със силата на вярата, с волята за независимост и самостоятелност, с безпределна обич към българщината. "

С тези думи вицепрезидентът Йотова приветства събралите се на Божествената света литургия в Българската черква „ Св. Стефан “.

 President.bg

Тя благодари на всички, които се включиха във възобновяване на Желязната черква – турската страна, на България и на донорите.

 President.bg

„ Вярвам, че този храм, определян като „ майка на всички български църкви “, ще бъде пренесен във времето образец за силата на духа на българския народ “, посочи Йотова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР