Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира актуалната политическа обстановка при гостуването си

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира актуалната политическа обстановка при гостуването си
Коментари Харесай

Илияна Йотова предвиждала по--дълъг живот на кабинета Петков

Вицепрезидентът Илияна Йотова разяснява настоящата политическа конюнктура при гостуването си в утринния блок на Българска национална телевизия.

" Разочарованието от държавното управление, от обединението, която беше основана, стигна една точка на самообладание както измежду обществото, по този начин и в болшинството в Народното събрание и се получи по този начин, че падна първото държавно управление от власт с избор на съмнение, откакто една от партиите в обединението отхвърли да бъде част от болшинството и обикновено се стигна до предварителни избори ", съобщи в студиото на " Денят стартира " тя.

" За първи път в най-новата история на България, а и преди този момент, имаше толкоз комплицирана коалиция от четири партии, които в действителност са доста разнообразни. И това, което оферират на обществото като политики и като убеждения, даже и като идеология, въпреки че забравихме през последните десетилетия тази дума, тази трудност на обединението в едно спешно време явно предизвикваше и тези подозрения и за жалост те се оправдаха ", уточни Йотова.

Лично тя е считала, че тази коалиция ще се задържи, тъй като споразуменията бяха подписани с " Продължаваме промяната ".

" Имаше изрично подписани условия, решения, които трябваше да бъдат взети, промени, които трябваше да бъдат направени. Сякаш в самото начало имаше доста съществено единодушие за това какво би трябвало да извърши тази коалиция. Идването на Политическа партия на власт беше с доста съществени упования от хората. След 12 години ръководство на ГЕРБ мнозина от нас повярвахме, че е допустима тази смяна. И натоварени с доста упования разочарованието беше доста бързо и от огромната обич се получиха огромните запаси в хората, в това число и в мен ", добави вицепрезидентът.

Илияна Йотова акцентира бързината, обвързвана с опита за правене на промени - в Конституцията, в правосъдната власт, за справяне с рецесиите, които следваха една след друга в България.

" Като че ли за тези 7 месеца този ритъм не се оправда. Още в първите месеци държавното управление като че ли потегли в една друга посока да предрешава нещата, да няма задоволително социална полемика, да няма вземане предвид с желанията на хората, получи се и доста бързо спор сред институциите и всичко това естествено докара до тези запаси ", сподели още Илияна Йотова.

Във връзка с спорът в институциите, по думите на Йотова в тази предизборна обстановка някогашният министър председател Кирил Петков си търси причини за какво е паднало неговото държавно управление. Тя разясни, че първата му обществена демонстрация като нов министър-председател е била във връзка с македонския въпрос и присъединението на Република Северна Македония към Европейски Съюз. И напомни за траялия повече от 5 часа Консултативен съвет при президента Румен Радев, където е била препотвърдена българската позиция за присъединението на РСМ към Европейски Съюз.

" Една позиция, която ни беше извънредно значима, тъй като ние нямахме на своя страна европейските си сътрудници. Имахме една огромна доза недоумение, имахме доста пропуснати месеци, с цел да разбираем българската позиция и в този първи миг освен, че не ги е подлагал на критика, президентът подаде ръка на новото държавно управление, с цел да може при първото си посещаване Кирил Петков да отиде със мощната българска позиция в РСМ - това не е ли помощ?! Още тогава той беше заречен на нашите европейски сътрудници бърза и безпрепятствена позиция на България за приемането на нашата западна съседка, макар националния интерес на страната и напълно отговорно мога да го заявя ", уточни Йотова.

Тя благодари на френските ни сътрудници за това, че са разбрали българската позиция и са създали по този начин в преговорната рамка - вписването на българите в Конституцията на страната да предхожда действителното започване на договарянията, което е неоспорим триумф.

" Нашите съседи от РСМ би трябвало да бъдат част от европейското семейство ", акцентира вицепрезидентът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР