Вицепрезидентът и член на Управителния комитет на Европейската инвестиционна банка

...
Вицепрезидентът и член на Управителния комитет на Европейската инвестиционна банка
Коментари Харесай

Лиляна Павлова: 50% от технологиите към зелена икономика липсват или са в тестова фаза

Вицепрезидентът и член на Управителния комитет на Европейската капиталова банка (ЕИБ) Лиляна Павлова прикани за повече вложения в технологии за прехода към зелена стопанска система

„ Ако желаеме преходът към зелена стопанска система да е сполучлив, би трябвало да има повече вложения в развойна активност и нововъведения, тъй като все още 50% от технологиите, с които да реализираме въглеродната индиферентност липсват или са в тестова фаза “, заяви Лиляна Павлова. По думите й има доста спънки пред бизнеса като бюрократична тежест и неналичието на положително законодателство, както и липса на задоволително тласъци към фирмите, с цел да влагат в зелена сила.

„ Темата за декарбонизацията, енергийната сигурност и самостоятелност става все по-актуална и не можем да създадем стъпка обратно. Ако Ковид пандемията съвсем принудително ни накара да засилим вложенията в дигитализацията, войната в Украйна докара до риск на доставките, скок на цените и това, наред с климатичните промени, я наложи повече “, сподели Павлова, която взе участие в Софийския стопански конгрес ІV. „ За нас е значимо посредством вложения да подкрепим зеления преход и декарбонизацията “, уточни тя. Европейски Съюз одобри законодателство, според което ще реализира въглеродна индиферентност до 2050 година

„ Три са бариерите пред бизнеса, с цел да влагат умерено, като има и четвърта, която си остава годна за Централа и Източна Европа “, означи Павлова.

Като първа тя очерта несигурността. На второ място е неналичието на висококвалифициран и нискоквалифициран личен състав, който да работи в бранша. На трето са увеличените цени на силата.

„ Типично за Централна и Източна Европа, което е на четвърто място, е неналичието на добра инфраструктура – транспортна, екологична и енергийна “, сподели вицепрезидентът на Европейска инвестиционна банка.

Тя добави, че са създадени единни банкови стандарти какво значат зелените планове, а ролята на Европейска инвестиционна банка е да поеме риска, с цел да могат комерсиалните банки да отпускат по-лесно финансиране за бизнеса.

Делфийският стопански конгрес провежда в София на 27 юни 2023 година Софийски стопански конгрес IV, който се организира в София Хотел Балкан. Събитието цели основаването на необятна платформа за разговор и връзка.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР