Вицепрезидент, вдовец, баща, загубил две деца: животът на Джо Байдън

...
Вицепрезидент, вдовец, баща, загубил две деца: животът на Джо Байдън
Коментари Харесай

Джо Байдън: възходи и тежки удари на съдбата


Вицепрезидент, вдовец, татко, изгубил две деца: животът на Джо Байдън е белязан и от възходи, и от тежки удари на ориста. Сега той се приближава до президентската номинация на демократите. А има ли късмет против Тръмп?

Вече е ясно: борбата за президентската номинация на демократите ще се реши сред Джо Байдън и Бърни Сандърс. Като първият към този момент има известна преднина пред съперника си. Доскоро никой не очакваше, че някогашният вицепрезидент ще се окаже с по-добри карти от Сандърс. Но първичните избори в Южна Каролина, поддръжката на основни умерени претенденти, както и така наречен " супер вторник ", в който Байдън завоюва в множеството щати, трансформираха обстановката.

Привържениците на демократите измежду афроамериканците и жителите на предградията го избират пред Сандърс. Тези гласоподаватели биха могли да му оказват помощ (ако фактически той завоюва номинацията на демократите) да вгорчи живота на Доналд Тръмп на изборите през ноември. Но пътят дотук не беше по никакъв начин елементарен.
Редакцията предлага
Тежки удари на ориста

Джоузеф Робинет Байдън младши е роден през 1942 година в Пенсилвания и израства в католическо работническо семейство. Дипломира се като правист. От 1973 до 2009 година е представител на щата Делауеър в Сената. Там в продължение на години е бил ръководител на Комисията по външна политика. По тази линия е пътувал из най-различни страни и се е срещал с високопоставени политици от целия свят.

В персоналния си живот обаче Джо Байдън получава няколко жестоки удара от ориста: през декември 1972 при автомобилна злополука умират първата му брачна половинка Нийла и тяхната 1-годишна дъщеричка Наоми. През май 2015 година Байдън губи и най-големия си наследник Бо, който на 46-годишна възраст умира от мозъчен израстък.

Самият Джо Байдън се подлага на две интервенции през 1988 поради мозъчни аневризми. Докторът, направил интервенциите, удостовери през предходната година, че двете хирургически намеси по никакъв метод не са се отразили на психическото здраве на пациента. " Джо Байдън е единственият политик, за който съм сигурен, че има нещо в главата си - тъй като самичък го видях ", сподели неврохирургът доктор Нийл Касъл в изявление за вестник " Уошингтън Екзамайнър " наскоро.

След като Барак Обама завоюва изборите за президент, през 2009 Джо Байдън стана вицепрезидент на Съединени американски щати. През осемте години ръководство на Обама вицепрезидентът Байдън се показа като човек, който може да работи и с републиканците. Под негово управление държавното управление съумя да се разбере с републиканците в Конгреса по пакет от ограничения за справяне с икономическата рецесия.

През януари 2017, малко преди да изтече вторият му мандат, президентът Обама награди Байдън с президентския орден за независимост - едно от най-високите американски оценки за цивилни жители. В претекстовете за премията се споделяше, че тя се връчва за вярата у неговите американски сънародници, за любовта му към страната и неговата дълготрайна работа към родината, резултатите от която ще се усещат и от идващите няколко генерации.

Той би бил най-старият президент на Съединени американски щати

Джо Байън е човек с дълготраен политически опит. Демонстрирал го е нееднократно в участията си по малкия екран и пред гласоподавателите. В някои негови участия обаче изпъква и нещо друго - той нерядко е бил подложен на критика поради това, че се оплита в изрече си и не довършва стартирани фрази. Противниците му спекулират, че проблемите му може да се дължат на деменция. Байдън е на 77 години и при възможното си встъпване в служба през януари 2021 година ще е навършил 78. А това би го направило най-възрастния президент в историята на Съединени американски щати. Засега този връх се държи от Доналд Тръмп, който стана президент на 70-годишна възраст.

" Най-голямото преимущество на Байдън е, че той вдъхва сигурност на гласоподавателите от предградията, които не харесват Доналд Тръмп и в същото време не биха дали своят вот за Бърни Сандърс ", споделя Майлс Коулмън от Университета във Вирджиния. Политическият анализатор прибавя, че и някогашни републиканци, които в това време са минали към лагера на демократите, харесват Байдън.

С поддръжката на тази част от американските гласоподаватели Джо Байдън може би има някакъв късмет против Доналд Тръмп. Но преди този момент той ще би трябвало да реши в своя изгода борбата за номинацията на демократите. Конгресът на Демократическата партия, на който претендентът ще бъде повдигнат публично, ще се организира през юли. Дотогава - в най-лошия случай - ще продължи и дуелът Байдън-Сандърс.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР