Вицепремиерът Валери Симеонов не смята да подава оставка. Това се

...
Вицепремиерът Валери Симеонов не смята да подава оставка. Това се
Коментари Харесай

Валери Симеонов не смята да подава оставка

Вицепремиерът Валери Симеонов не счита да подава оставка. Това се разбра от думите му пред публицисти след среща с работодателите в Министерския съвет. Няколко неправителствени организации желаеха оставката на вицепремиера, откакто преди няколко дни пред партийната си телевизия СКАТ той разгласи, че проектозаконът за хората с увреждания е опит " да се угоди на кресливи майки с сякаш заболели деца ". За през днешния ден пък е плануван митинг против държанието на вицепремиера с искане за оставката.

След като министър председателят Бойко Борисов се извини от негово име и от това на държавното управление, само че отхвърли да разисква негова оставка поради съдружното съглашение с " патриотите ", през днешния ден Симеонов разгласи, че оставка се подава по персонални или по политически аргументи. Не виждам аргументи да подам оставка по персонални съображения. Човек не подава оставка за това, че споделя истината. Боли, не боли - това е истината, заставам зад своите думи катeгорично, разгласи той, представен от Би Ти Ви.

Допълни, че подаването на оставка по политически аргументи е решение, което може да вземе политическият съвет на коалиция ГЕРБ – " Обединени патриоти ". " Същите те са ме задължили да бъда вицепремиер. Аз съм на тази служба не по свое предпочитание, такова беше решението на съдружния съвет ", разяснява Симеонов.

" Става въпрос за мнението главно на трима души – Бойко Борисов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров. Когато те изискат оставката ми, аз ще я подам по политически аргументи ", акцентира той.

Обясни, че митингите на Българска социалистическа партия не го тормозят и че е естествена опозицията да желае оставки.

Симеонов против квотите за хора с увреждания

След срещата с работодателите вицепремиерът разгласи, че " изрично сме за отпадането " на квотите в Закона за хората с увреждания, като не посочи чия позиция показва. Според него квотите, които задължават назначението на хора с неработоспособност, са безусловно несъстоятелни, заяви организация " Фокус ". " Това води до съответни наказания, които са в размер на 30% от минималната работна заплата. В България има изострен дефицит на работна ръка – няма шеф, който да не назначи неработоспособен, стига да му прави работа ", изясни той.

Според вицепремиера в тези текстове е заложен популизъм, затулен под грижата за инвалидите. " Една такава глоба от минималната работна заплата автоматизирано се трансформира в закон за всички тези предприятия на дребния и междинния бизнес – то се трансформира в един спомагателен налог ", посочи още Симеонов.

Изискването е записано в законопроекта за хората с увреждания и след митинги на работодатели се разбра, че квотите ще останат, само че за компании с над 49 чиновници. В първичния вид законопроектът предвиждаше квоти за наемането на избран брой хора с увреждания и наказания за фирмите, които не ги извършват. Изискванията засягаха всички компании с личен състав над 20 души. Сега текстовете плануват всеки шеф, който има от 50 до 99 чиновници, да назначи двама с трайно увреждане, а в случай че чиновниците са 100 или над 100 - 2% от средносписъчния им състав. Глобата, в случай че това условие не се съблюдава обаче, остава. Тя ще е в размер на 30% от минималната работна заплата за страната за всяко незаето работно място за човек с увреждане.

Максималният застрахователен предел да не се подвига

Симеонов поддържа и несъгласието на бизнеса от следващата година да се увеличи оптималният застрахователен приход от 2600 на 3 хиляди лева

" Както съм изразил своята позиция в Министерския съвет, ние, обединени, сме изрично срещу повишението на оптималния застрахователен предел. Смятаме, че това е доста съществено нарушаване на предизборната стратегия на коалиция ГЕРБ – " Обединени патриоти ", под която сме се разписали да не се трансформират налозите в 4-годишния интервал на ръководство ", изясни Симеонов. Той дефинира това като увеличение на налозите, което ще бъде удар върху печелившия бизнес в България и може да провокира пререгистрация на компании в страни отвън България.

Той посочи, че с представителите на работодателските организации са на обща позиция, че е извънредно време към този момент да се анулира заплащането на първите 3 болнични дни от работодателя. " Това беше една спешна мярка от 2008 година в условия на международна финансова рецесия. Беше оповестена като краткотрайна, само че продължава и сега. Не виждам за какво при тези ръстови индикатори на развиване на страната и стопанската система бизнесът би трябвало да продължава да изплаща първите 3 дни ", съобщи вицепремиерът Валери Симеонов.

Спешни ограничения за импорт на служащи

Симеонов разгласи още след срещата, че с работодателите се сплотяват към законодателна самодейност, с която да се дава опция на хора от трети страни да работят в България. Тя планува в Народното събрание незабавно да бъдат импортирани текстове, които да дадат опция на хора от трети страни да получават право за работа в България със надлежно зелена карта или да бъде по прилика с така наречен карта на поляка, която удостоверява принадлежността към Полша, като дава право на привличане на трудови мигранти в страната.

Идеята била хора с такива карти да могат да работят в България за към 5 години, да получават права на жители, само че да не могат да напущат страната и да вървят в други страни в Европейски Съюз.

По думите му в тази ситуация не става въпрос за поданство, а за предоставяне опция за достъп до пазара на работната ръка на жители от трети страни, главно от български генезис. " Както знаете, неотдавна бяхме в Украйна, където живеят 300–400 хиляди наши сънародници. Около 60 хиляди има в Молдова. Всички тези хора са капацитет за облекчение на тежкото състояние с дефицит на работна ръка ", добави вицепремиерът, представен от организация " Фокус ".

Източник - dnevnik.bg.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР