Вицепремиерът спокоен за строителите пред фалит: Има достатъчно фирми и

...
Вицепремиерът спокоен за строителите пред фалит: Има достатъчно фирми и
Коментари Харесай

Василев отново се усъмни в F-16: Не било разумно да се предплащат на 100%

Вицепремиерът спокоен за строителите пред банкрут: Има задоволително компании и в Европа, и по света
„ Всички спомагателни средства, които са заложени в бюджета, с едно изключение, са заложени против действителни дейности и действителни резултати “. Това сподели пред БТВ  министърът на финансите Асен Василев.

„ Това е бюджет, с който ние от една страна влагаме в човешки капитал, обучение и опазване на здравето, а въпреки това вършим доста съществени финансови вложения, от които бизнесът и хората имат потребност “, твърди финансовият министър.

Той акцентира, че всички разноски би трябвало да се случат през Закона за публичните поръчки – транспарантно, без инхаус процедури, без огромни задатъци. По думите му финансови вложения ще са в пътища мостове, тунели, детски градини, дотъкмяване на болничното заведение в Ямбол и други

„ Всички тези разноски, които не са се случили, а трябвало да се случат, ще се случат транспарантно “, заключи Василев.

Вицепремиерът се отнесе безмилостно към изказванията на строителния отрасъл, че са пред колапс. „ Става въпрос за възлагания 10 пъти над себестойността, направени в нарушаване на всички закони, направени без позволение за градеж. Те знаят, че вършат главен ремонт без да има позволение за градеж. Не е отговорен единствено възложителя “, сподели той и  предупреди, че оттук насетне ще има нови правила – транспарантни търгове и който даде най-хубава цена, ще завоюва.

„ Има задоволително компании и в Европа, и по света, които могат да дойдат и да строят – със същите служащи, най-вероятно и със същите машини. Така че дано не ставаме заложници на една група хора, които не са играли по разпоредбите “, разяснява Василев.

Василев изясни, че правосъдната власт е била единствената, при която не е имало по какъв начин да се приложи правилото за увеличение на заплатите единствено след промяна. Причината е, че в Закона за правосъдната власт е записано, че тяхната заплата е обвързвана със междинната заплата и Министерският съвет е извършил закона.

„ Оттам нататък право на Народното събрание е да реши до каква степен това, че правосъдната власт няма да си раздаде 20% нарастване на заплатите в частта за прокуратурата, би уязвило действието ѝ “, добави той.

Финансовият министър съобщи, че понижението на парите за правосъдната власт е обвързвано с неналичието на промяна, а не с обстоятелството, че Иван Гешев е основен прокурор.

„ Няма значение кой е основният прокурор. Има значение какво прокуратурата прави и мисля, че всички български жители виждат сега, че прокуратурата не си прави работата, най-малко що се отнася до корупцията по високите етажи на властта “, посочи министърът.

Относно изказването, че няма да се дават пари за самолети на хартия той посочи:  „ Ако плановете са на хартия, няма да ги платим предплатено. (…) Свършена работа, действителни резултати, утвърдени от Народното събрание - тогава идват парите “.

„ Разбира се, че парите ще бъдат давани на стадии на база доставка. Разумно е да се даде задатък, когато става въпрос за такава огромна поръчка за милиарди. Но не е рационално този задатък да е 100% “, счита финансовият министър.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР