Вицепремиерът Сорая Саенс де Сантамария ще поеме повечето правомощия на

...
Вицепремиерът Сорая Саенс де Сантамария ще поеме повечето правомощия на
Коментари Харесай

Испанският вицепремиер ще управлява Каталуня, Барселона заговори за "алтернативен парламент"

Вицепремиерът Сорая Саенс де Сантамария ще поеме множеството пълномощия на каталунската администрация, сочат документите, оповестени в държавния вестник на Испания и представени от " Ел паис ". Де Сантамария беше лицето на отговора, който предприе испанската страна на референдума за самостоятелност, откакто конституционният съд го разгласи за нелегитимен. Тя си навлече гнева на сепаратистите, а и на българи като Христо Стоичков.

След уволнението на премиера в Барселона, Карлес Пучдемон, заместника му Ориол Жункерас и другите членове на екипа му министърът ще има основна роля в координацията на всички дейности по член 155 от Конституцията - ограниченията, утвърдени нощес от премиера Мариано Рахой и испанския Сенат, откакто Народното събрание на Каталуня разгласи самостоятелност.

Де Сантамария ще е натоварена си тежката задача да ръководи Центъра за телекомуникации и осведомителни технологии на Каталуня - институция, контролът над която би следвало да подсигурява, че до момента управлявалите Барселона няма да съумеят да изградят паралелна електронна администрация. Центърът за осведомителна сигурност на Каталуня - така наречен " каталунско разузнаване " - също ще е на нейно послушание.

Министерствата

В доста от останалите структури министрите от кабинета на Рахой ще поемат съответните ресори, до момента изпълнявани от техните каталунски " сътрудници ". Това значи, че ще има министър, отговарящ за всеки от 11-те " съвета ", на процедура функционирали като каталунски министерства. Министърът на бюджета на Испания Кристобал Монторо ще дава отговор за каталунските финанси, само че ще има и някои функционалности в службата за връзки. Правителственият указ отбелязва, че дейностите им ще са белязани от " разумност, пропорция и напълно с почитание към автономията на Каталуня. "

Освен генералния шеф на каталунската полиция " Мосос " Пере Солер е уволнен и директният шеф на каталунските чиновници на реда Жозеп Луис Траперо, упрекнат от испански съд за подстрекаване към протест. На мястото на Солер службата ще управлява вътрешното министерство в Мадрид.

Изборите

Потвърждава се датата за предварителни избори, оповестена през вчерашния ден - 21 декември, без да се прецизира по кое време след вота ще бъде прекъснато действието по член 155., само че с ангажимента, ще задачата е то да продължи за малко.

Партиите, подкрепящи независимостта, още не са дали да се разбере дали ще вземат участие в изборите. Една от партиите, най-ярко защитаващи отделянето - крайнолявата Кандидатура за национално единение - към този момент отхвърли вота и сподели, че на 21 декември ще свика " масивка паея на непокорността ".

" Алтернативна власт "

Същевременно организации, подкрепящи независимостта, близки до досегашните управници на Барселона, оповестиха привикване на AECAT - нов орган, чието име се превежда като " Асамблея на определените в Каталуня ", който съгласно тях би трябвало да размени Народното събрание и държавното управление на Каталуня, разпуснати от Мадрид. AECAT съгласно деятелите от Каталунската национална асамблея (чийто водач Жорди Санчес е в ареста и се смята от Барселона за " политически пандизчия " ) се състои от 4000 души, множеството от които общински съветници из цяла Каталуня, определени на локален избор, който към момента не е анулиран от испански съд. Тези чиновници са се записали в база данни въз основа на желанията си за независимостта, написа " Вангуардия ".

Според Асоциацията на общините, подкрепящи независимостта, AECAT e подготвена да се учреди, само че към този момент активността ѝ би трябвало да се пази в загадка. Не е оповестено къде ще са местата на съвещанието оѝ, въпреки че не се изключва концепцията членовете ѝ да споделят " от разстояние. "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (102)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР