Вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина

...
Вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина
Коментари Харесай

Всяко министерство трябва да има антикорупционен план до 30 август

Вицепремиерът по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева управлява за първи път през днешния ден съвещание на Националния съвет по антикорупционни политики към Министерския съвет като негов ръководител и народен координатор.

„ Убедена съм, че до момента в който всеки един министър или шеф на дирекция не одобри основаването и използването на антикорупционни политики в своята администрация като персонална идея, мъчно можем да приказваме за битка с корупцията, даже като превантивна мярка ", уточни вицепремиерът при започване на съвещанието на съвета, представена от държавната пресслужба.

„ Силно се надявам в работата си отсега нататък да даваме съответни рекомендации, а не да се отнасяме просто официално ", добави Захариева. Пред членовете на съвета тя посочи какъв темп и жанр ще има органът: „ Очаквам всяка институция да подходи не официално, като преписва нормативни разпореждания, а да опише съответните антикорупционни ограничения, които ще предприеме ".

Съветът сложи период до 30 август на министерствата за показване на антикорупционните си проекти, след което Центърът за предварителна защита и противопоставяне на корупцията ще извърши разбор и ще предложи съответни ограничения за битка с корупцията, в това число и правене на стандарти за инспекция на интегритет на чиновниците в държавната администрация.

Обсъдена и призната беше пътна карта, която следва рекомендациите от отчета за Механизма за съдействие и инспекция от 2017 година, с ограничения за премахване на слабостите при следствието и наказателното гонене на случаи на корупция, както и механизъм за отчитане на постигнатия прогрес пред обществеността.

Пътната карта планува в края на октомври, след осъществяване на разискване, работна група да изготви оферти за промени в Наказателния кодекс по отношение на корупционните закононарушения, като се обхване и частният бранш.

„ Съгласна съм, че е нужна напълно нова наказателна идея ", добави министър Захариева по време на разискванията с уточнението, че в къс период би трябвало да се изготвят неотложните законодателни промени.

Националният съвет по антикорупционни политики е основан през 2015 година със задача координира и управлява основаването и осъществяването на антикорупционни политики.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР