Вицепремиерът Корнелия Нинова предложи в парламента Народното събрание, като възложител

...
Вицепремиерът Корнелия Нинова предложи в парламента Народното събрание, като възложител
Коментари Харесай

Нинова: В доклада на Сметната палата за ДКК е заровена една от най-големите корупции

Вицепремиерът Корнелия Нинова предложи в Народното събрание Народното събрание, като възложител на инспекцията на Сметната палата в Държавната консолидационна компания (ДКК), да изиска от Палатата или Прокуратурата, където е изпратен отчетът, позволение той да влезе, в случай че би трябвало в секретно деловодство на Народното събрание. Опитайте да го разсекретите, желаеме истината и да си свършим работата по напътствията, които са ни дадени там, съобщи Нинова.

" Докладът на Сметната палата за Държавната консолидационна компания е напълно засекретен, тъй като във всяка точка от него има данни за закононарушения и той ще бъде предаден непосредствено на прокуратурата ", разгласи пред депутатите Нинова. Тя съобщи, че като принципал няма право да се запознае с данните от отчета.

Нинова изясни, че е изпратила писмо до прокуратурата с искане да й се дадат инструкции какво да прави, тъй като е длъжна да вземе ограничения по отчета, само че не може да извърши тези отговорности. Предлагам в някакъв логичен юридически екип да се излъчат представители на всички парламентарни групи и да се реши този проблем, тъй като той е казус, сподели Нинова и предвижда, че няма да остане единствен. Всички обети, че ще се борим с корупцията, ще останат напразни, в случай че оставим този случай по този начин да замине в нищото без решение на казуса, сподели министърът.

" Аз знам от лицата, които са го получили - това е Съветът на шефовете на ДКК, който има право по закон да го получи - че всяко изречение в отчета на Сметната палата е състав от Наказателния кодекс. Гарантирам ви, че в ДКК е заровена една от най-големите корупции на новото време на България. Да чакаш 28 години, с цел да завърши вероятно наказателно произвеждане, с цел да вземеш ограничения. Това е неуместно! Нека се опитаме дружно да излезем от тази обстановка. Признавам ви, като министър аз нямам ход ", разгласи още Нинова.

Сметната палата изпрати на прокуратурата окончателния одитен отчет за осъществения одит за сходство при сключването и осъществяването на контракти по Закона за публичните поръчки от " Монтажи " ЕАД за интервала от началото на 2017 година до края на 2020 година, оповестиха тези дни от палатата. Заедно с отчета са изпратени и одитните доказателства към него. Докладът е изпратен и на Държавна организация " Национална сигурност " и е известена Националната следствена работа, оповестява Сметната палата.

Поради формирано досъдебно произвеждане и на съображение член 58 алинея 3 от Закона за Сметната палата, данни от одитния отчет не могат да се огласяват до приключването на наказателно произвеждане. Затова отчетът ще бъде оповестен на интернет страницата на институцията незабавно след приключването на наказателното произвеждане.

Одитът бе предоставен на Сметната палата от 44-ото Народно заседание през март предходната година. Във връзка с това ръководителят на Народното събрание е известен, че признатият финален отчет ще бъде възложен в Народното събрание след приключването на наказателното произвеждане и едвам тогава ще има правна опция да бъде прегледан.

Докладът е изпратен също на изпълнителните шефове на " Монтажи " ЕАД и на " Държавна консолидационна компания " ЕАД за осъществяване на рекомендациите на Сметната палата.

Нинова увери, че не изнасяме оръжия за Украйна и няма да се намесваме във войната

България изнася оръжия и артикули за приложимост за над 60 страни. Нито 1 експорт не е за Украйна, освен откогато е държавното управление на Кирил Петков, а от 2015 година, увери още вицепремиерът Корнелия Нинова в Народното събрание в отговор на депутата от " Възраждане " Елена Гунчева за това изнасяни ли са оръжия от цех " Арсенал " за Украйна.

Категорично и твърдо декларирам, че " Българска социалистическа партия за България " няма да разреши със средствата, които разполагаме, България да бъде намесена във войната посредством доставка на оръжия, муниции и артикули с двойна приложимост, сподели Нинова. Приветствам това, което казвате и знам, и се надявам, че няма да отстъпите от тази позиция. Ще предоставим и други документи, както и очевидци на това, което се е случило, настоя обаче Гунчева.

Комисията в Министерството на стопанската система и промишлеността няма нито законовото, нито практическото право да ревизира покупко-продажби на място. Ние получаваме документи, които първо са тествани и подписани от ДАНС, по-късно от военната информация, Министерство на вътрешните работи, министерството на защитата, министерството на външните работи и финален поставя автограф министърът на стопанската система, който и да е той. Ако имате подозрение, че нещо се прави отвън рамките на закона, апелирам да се обърнете към способените органи, изясни обаче Нинова.

Влизат в действие всички ограничения в поддръжка на бизнеса и докамиканствата в размер на 20 милиарда лв.

От през днешния ден влизат в действие всички ограничения, които съставляват 20 милиарда от бюджета, съобщи вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова в Народното събрание по време на петъчния блиц надзор.

По думите й ограниченията в помощ на бизнеса и поддръжка на приходите на хората са двете направления, в които държавното управление работи от самото начало.

За 3 месеца и половина, посредством ограниченията на държавното управление, 4 милиарда лева са стигнали до стопанската система и семействата за поддръжка за превъзмогване на инфлационния скок.

" Почти всички ограничения, които предприе държавното управление, се оспорваха от една или друга страна. Имам поради битката със спекулата , инспекциите на Комисията за отбрана на потребителите, преписките, които се заведоха в Комисия за защита на конкуренцията за едни странни придвижвания на цените на бензина и на олиото. Те бяха оспорени изрично от опозицията, само че дадоха ли резултат - тъкмо за 24 часа този изкуствено основан скок на цените изчезна ", напомни тя и добави: " Почти всички вие от опозицията задавахте въпроси по отношение на дали е спрян износът на зърно. Ние отговорихме, че не е, че се ревизира износът. Това също беше оспорено, само че то също даде резултат ", безапелационна бе Нинова.

Тя изясни, че от през днешния ден влизат в действие всички тези ограничения, които съставляват 20 милиарда лева от бюджета за 2022 г ., насочени към: увеличение на минимална заплата, увеличение на майчинството, увеличение на средствата за развъждане на дете, ваучери за храна на служащи от 80 лева на 200 лева, 50 млн. помощ за общините за техните субсидирани действия, делегирани действия, безвъзмездни детски градини.

" Това са ограничения за помощ на бизнеса и поддръжка на приходите на хората. Това са двете направления, в които държавното управление от самото начало се старае да работи ", сподели още вицепремиерът.

" Ние доста добре си даваме сметка по какъв начин живее българският народ, и че не сме решили всички проблеми ", съобщи Корнелия Нинова и се обърна към народните представители от Движение за права и свободи:

" Вие и партията, която представлявате, сте европейски хора, твърдите, че ограниченията ни са антипазарни. Одобрявате ли ограниченията, които предприе Европа, надалеч по-строги от тези, които подхваща българското държавно управление? Антипазарно ли е да спреш износа на олио, пшеница, брашно и захар - ограничения, които започнаха редица европейски страни, и то водещи европейски стопански системи? Антипазарно ли е като една Испания да наложиш таван на цените, което ние към момента не сме си разрешили да създадем? ", попита Нинова, като посочи, че тази мярка не е неприятна, само че сега се търсят по-меки разновидности.

" Не може да споделяме, че почитаме европейската политика, да не виждаме какво се случва там, при държавници, които са загрижени за народите си, и да подлагаме на критика българското държавно управление, което подхваща надалеч по-меки ограничения, също загрижено за стопанската система и народа си, " сподели още вицепремиерът.

" Едва ли хората, които и през днешния ден изнемогват да си заплащат сметките, ще бъдат задоволени, в случай че тук просто политически се атакуваме без резултат от това ", добави тя.

По думите ѝ и в държавното управление, и в Министерството на стопанската система, преди да се предприеме каквато и да мярка, се учат останалите страни. " В Министерството на стопанската система и промишлеността имаме търговски представители в над 70 страни, всеки ден събираме информация, проучваме и вършим това, което е най-хубаво за българския народ ", изясни Корнелия Нинова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР