Вицепремиерът Калина Константинова в качеството си на председател на Съвета

...
Вицепремиерът Калина Константинова в качеството си на председател на Съвета
Коментари Харесай

Националният съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси ще бъде реформиран

Вицепремиерът Калина Константинова в качеството си на ръководител на Съвета посрещна представители на ромската общественост в Министерския съвет по случай Международния ден на ромите

Вицепремиерът по дейно ръководство Калина Константинова съобщи готовността си да реформира Националния съвет за съдействие по етническите и интеграционните въпроси. Целта е той да има опцията доста по-амбициозно да извършва ролята си на координатор за ефикасни и транспарантни политики по етническите въпроси, които действително да подобрят живота на хората. Тези и други въпроси, свързани с достъпа до опазване на здравето и обучение, бяха разисквани по време на среща с представители на над 20 цивилен организации, ромски общественици и деятели по случай Международния ден на ромите.

Калина Константинова, която е и ръководител на Националния съвет за съдействие по етническите и интеграционните въпроси, честити празника на ромите и изрече признателност на организациите, които се включиха интензивно в правенето на стратегическата рамка на България за тъждество, приобщаване и присъединяване на ромите до 2030 година.

Заедно с вицепремиера, като водещ на събитието се включи Виржиния Атанасова. Тя е възпитаник в 11-и клас от Професионалната гимназия по текстил в Шумен. В рамките на състезанието „ Имам една фантазия – да учим и живеем дружно “ тя бе определена да е „ Посланик за един ден “.

Представители на Националната мрежа на здравните посредници, на Асоциация „ Интегро “, на ЦМЕДТ „ Амалипе “, фондация С.Е.Г.А., „ Програма Правен развъдник “, Фондация „ Здраве и обществено развиване “ и Института по социология и философия към Българска академия на науките описаха за свои сполучливи практики, осъществени през последната година. Те са в областта на провокациите в осъществяването на здравно-медиаторната стратегия в изискванията на пандемията от COVID-19. Други показани планове включват поддръжка за общини и локални общности да възнамеряват и извършват дружно ефикасни приобщаващи политики съгласно локалните потребности и цели. Бяха разисквани и практики, акцентиращи върху поддръжката към ромски младежи да завършат приблизително обучение, върху мониторинг и докладване на тирада на ненавист в медии и онлайн пространство, овластяване на ромски деятели за противопоставяне на антиромската дезинформация и подправените вести.

На срещата бе подчертана ролята на просветителните посредници и дейностите им за цялостен обсег на учениците по време на пандемията.

Адвокатите Даниела Михайлова и Марияна Борисова показаха Програма „ Правен развъдник - продължаващо практическо образование за млади адвокати с фокус върху адвокати от ромски генезис “, а доктор Елена Кабакчиева показа Модел за интегрирано развиване и работата на центровете.

Вицепремиерът Калина Константинова връчи грамоти на организациите, взели участие интензивно в процеса на създаване на политиките до 2030 година за тъждество, приобщаване и присъединяване на ромите, както и за запазването на културната еднаквост и поощряване на все по-активната роля на ромската общественост в публичния и политическия живот на страната.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР