Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов пресметна 1 млрд. лв.

...
Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов пресметна 1 млрд. лв.
Коментари Харесай

Каракачанов: 1 млрд. лв. за ромската интеграция и 0 лв. резултат

Вицепремиерът и боен министър Красимир Каракачанов пресметна 1 милиарда лева разноски за интеграция на ромите и резултат еднакъв на 0 лв., съобщи кореспондент на БГНЕС.

Каракачанов означи, че близо два месеца се води спор в обществото по идея, която е стартирал за справяне с проблемите, свързани с ромското население в България.

“България има няколко документа, по които сякаш е трябвало да се организира държавна политика. Това е Националната тактика на Република България за консолидиране на ромите 2012-2020 и Национален проект за деяние за осъществяването й от 2015 – 2020. Като ги прочете човек деликатно, те са предопределени главно не толкоз да приобщят циганското население към болшинството от популацията и да го приучат на естествени привички в региона на образованието, трудови привички и така нататък, а са ориентирани главно към това да създадат българското общество толерантно към това, което в действителност вършат нашите съграждани от цигански генезис ”, акцентира вицепремиерът.

Каракачанов показа „ една приблизителна сметка “ на парите, които са изхарчени „ по всички стратегии и документи, по които са харчени пари от непознати фондове и от българския бюджет ” за ромската интеграция.

„ Пряко финансиране от държавния бюджет за интервала 2007 – 2018 година е 196 665 245 лева Външно финансиране по оперативни стратегии и други сходни стратегии възлиза на 618 844 784 лева Това не е цялостната информация, защото се оказа, че никой не е водил единна статистика какви пари са изразходвани. Тези пари, които са почти 815 млн. са изразходвани от към 500 броя ромски НПО-та, от които не малко са се записали единствено и само, с цел да осъществят дадена стратегия, да усвоят парите, след което са заличавани и правосъдно ”, сподели Каракачанов.

Според него това демонстрира, че в действителност желанието не е било да се свърши нещо действително, а да се усвоят едни пари. „ Резултатите от тези стратегии за интеграция са налице и това демонстрира, че фактически нищо изключително не се е свършило “, съобщи той.

Каракачанов сподели, че няма данни и по това какъв брой пари са изхарчени за административен потенциал. „ Приблизително, по наши калкулации към 500 индивида от държавната администрация са ангажирани в разнообразни структури на държавната администрация. И в случай че изчислим приблизително една минимална работна заплата, това прави за тези към 500 индивида, към 5 млн. лева за заплати и осигуровки ”, счете той. Според Каракачанов явно е, че действителните разноски са доста по-високи. „ Към момента това, което единствено ние успяхме да съберем е към 1 милиарда лева, резултат еднакъв на 0 лева и 0 стотинки ”, сподели той. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР