Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава за

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава за
Коментари Харесай

Министър Захариева ще участва в среща на Берлинския процес по Западните Балкани в Лондон

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева отпътува за Лондон, където ще вземе присъединяване в годишната среща по Западните Балкани на външните министри от страните в Берлинския развой, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Първите дипломати на Англия, Австрия, България, Германия, Италия, Словения, Франция и Хърватия ще изслушат шестимата си сътрудници от Западните Балкани. Всички дружно ще се срещнат с представители на гражданското общество и юношески групи в района. За срещата е поканена и Полша, която ще бъде хазаин на форума през 2019 година, както и представители на Европейски Съюз и интернационалните финансови институции. Срещата на външните министри ще бъде последвана от конгрес на държавните и държавни ръководители на идващия ден.

Петата годишна среща на Берлинския развой ще се концентрира върху въпросите за превъзмогване на младежката безработица, усилване на районната съгласуваност, поощряване на бизнеса и усилване на съдействието в районната сигурност, в това число посредством битка с общи закани като корупцията, проведената престъпност, трафика на хора и тероризма.

Инициативата Берлински развой бе подета от канцлера Ангела Меркел през 2014 година По време на последната среща в Триест, в която бе включена и България, бяха утвърдени вложения на стойност над половин милиард евро, от които 194 млн. евро ще бъдат обезпечени от Европейски Съюз, а останалата част – от заеми от Европейската капиталова банка, Европейската банка за възобновяване и развиване, както и посредством национално съфинансиране от страните от Западните Балкани.

Сред утвърдените през 2017 година планове бяха газовият интерконектор сред Сърбия и България, железопътна връзка сред страната ни и Република Македония като част от транспортен кулоар №8, както и железопътната връзка сред България и Сърбия в границите на европейския кулоар №10.

България се трансформира в участник в Берлинския развой с помощта на стратегическия ангажимент на държавното управление към Западните Балкани и проведената от Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз среща на върха, приключила със Софийските декларация и Дневен ред за Западните Балкани.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР