Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров

...
Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров
Коментари Харесай

България и Албания подписаха спогодба за социална сигурност

Вицепремиерът и министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров подписа през днешния ден конвенция за обществена сигурност с Албания, осведомиха от пресцентъра на МТСП . Документът беше парафиран в наличието на Доника Ходжа, ексклузивен и пълномощен дипломат на Албания. От албанска страна по кореспондентски път спогодбата е подписана от министъра на финансите и стопанската система Делина Ибрахимай в Тирана.

" Подписването на двустранната конвенция е значимо за регламентирането на обществените права на жителите и регулирането на взаимоотношенията сред институциите и бизнеса ", сподели министър Лазаров. Той изрази убеденост, че обичайно положителното съдействие сред двете страни ще продължи.

Международният документ контролира обезпечаването на жители на България и Албания при работа в двете страни. Спогодбата подсигурява техните осигурителни права и дефинира реда за разпределяне и погашение на компенсации за болест и майчинство, трудова акцидент и професионална болест. С нея се регламентират и изискванията за разпределяне и погашение на другите типове пенсии - за застрахователен стаж и възраст, неработоспособност заради общо заболяване, неработоспособност заради трудова акцидент и професионална болест и наследствени пенсии.

За да влезе в действие, спогодбата за обществена сигурност сред България и Албания би трябвало да бъде утвърдена от Народното събрание. По този метод ще се сътвори опция хората, обезпечавани в България и в Албания, да осъществят обществените си права.

По време на подписването бяха разисквани двустранното съдействие и тематики, свързани с пазара на труда и трудовата миграция, както и интензифициране на договарянията по план на съглашение сред двете страни за контролиране на трудовите връзки и свободното придвижване на служащи, инициирано от държавното управление на Република България. Посланик Доника Ходжа означи, че в България има 500 непрекъснато пребиваващи албански жители и към 300 студенти.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР