Витамин U, известен още като S-метилметионин, спада към групата на

...
Витамин U, известен още като S-метилметионин, спада към групата на
Коментари Харесай

Подценяваният витамин U, за който малко се говори и знае

Витамин U, прочут още като S-метилметионин, спада към групата на витаминоподобните субстанции, само че за облекчение на потребителите е именуван просто витамин. Той не е изключително прочут и може би това е основната причина да не е по този начин добре изследван от експертите, както са витамин А, витамин В-комплекс и витамин С да вземем за пример.

Въпреки това неговите изгоди върху човешкото здраве са безспорни. Смята се, че витамин U е задействан метионин, който има забележителна интензивност върху доставена метилови радикали, нужни за реализирането на синтези в човешкия организъм. Той е скъп заради въздействието му при проблеми на стомашната и чревна лигавица.

История на витамин U

Наименованието на съединението произлиза от латинската дума за язва ulcus, а повода то да бъде обвързвано с нея е благотворният му резултат при язва на стомаха. Витамин U стартира да добива известност в средата на двадесети век, като името му се свързва на първо време с американския академик Гарнет Чейни. Въпреки своята не изключително дълга история веществото за малко време е съумяло да се потвърди като скъп асистент в битката с много подли и съществени болести.

Източници на витамин Витамин U

Витамин U не се образува в човешкия организъм, а постъпва в него дружно с храната. Източници на веществото са главно някои зеленчуци. Съществува вид то да се добие и по химичен път, само че освен това състояние успеваемостта му при другите болести остава противоречива.

Като скъпи източници на витаминоподобното вещество се дефинират зелето, морковите, целината, магданозът, зеленият лук, аспержите, цвеклото, картофите, броколите, ряпата. За да се усвои сполучливо от организма обаче, е целесъобразно тези храни да се употребяват в недопечен тип.

 g iStock

При готвене на зеленчуците повече от тридесет минути нормално потребните свойства на съединението понижават. Не всички от изброените растения обаче съдържат еднообразно количество от витаминоподобното вещество. Любопитен факт е, че при култури, отглеждани в по-топли страни, концентрацията му е по-голяма.
 image2_16x9.png Теодора Духовникова за женската мощ и актьорството: „ Много години минаха, с цел да възприема себе си като актьор “ На фокус
Според някои източници витамин U може да бъде открит и в храни от скотски генезис. В известни количества той се съдържа в суровия яйчен жълтък, млякото и черния дроб от животни, отглеждани в екологични условия.

Функции на витамин U

Витамин U защищава стомашно-чревната лигавица и се грижи за нейното укрепване при съществуването на инфектиране. Той се отличава със своите антихистаминови и антиалергични свойства. Сред най-полезните му функционалности е обезоръжаването на хистамина, който се свързва с язвената болест.

 g iStock

Освен това се счита, че може да потуши болката. Говори се още, че витамин U възстановява равнището на киселини в стомаха, което пък способства за сполучливото храносмилане. Съществуват сведения също по този начин, че въпросното вещество взе участие в по-бързото възобновяване на структурата на кожата. Освен това усъвършенства активността на черния дроб.

Ползи от витамин U

Според учените витамин U незаслужено тъне в безизвестност, имайки поради неговите многочислени изгоди при битката с най-различни недоволства. Както към този момент споменахме, той се счита за мощен зложелател на язвата на стомаха.
 Изгодната зелена рокля, която летният ти дрешник би трябвало да има Edna предлага Изгодната зелена рокля, която летният ти дрешник би трябвало да има
Изследвания демонстрират, че постоянният банкет на зелев сок или сурово зеле спомага за предотвратяване от болестта, както и за оправянето с появилата се към този момент такава болест. Достатъчно е да се одобряват към 200 мл свеж сок дневно.

Но това напълно не е всичко. Витаминоподобното вещество оказва лечителен резултат при язва на дванадесетопръстника, гастрит. Има отзиви още, че то оказва помощ при хранителна алергия, бронхиална астма, проблеми на черния дроб.

 g iStock

Предпазва от инфекции, укрепва имунната система, спомага за по-бързото справяне с кожни болести и се бори с недоволствата, съпътстващи сенната хрема. Доказано е, че води до позитивни резултати при депресивни положения.

Дефицит на витамин U

Обикновено недостиг на витамин U се следи при хора, които не употребяват зеленчуците, в които той се съдържа. При недостиг на въпросното вещество се вижда нараснала киселинност в стомаха, което пък може да докара до язва или други стомашни болести.

Предозиране с витамин U

Витамин U е водноразтворим витамин и затова не се задържа дълго време в организма. Така че всяка спомагателна доза от него, която постъпва в тялото ни, се изхвърля.

 g iStock

Ето за какво за предозиране с веществото е мъчно да се приказва. И въпреки всичко не ви съветваме да прекалявате с питателните добавки, в които той се съдържа, тъй като те не могат да бъдат сурогат на разнообразното и пълноценно хранене.

Ако смятате да приемате такива таблетки или прахчета, за всеки случай се консултирайте със експерт. Ако към този момент сте си закупили сходни препарати, прочетете добре напътствието на съпътстващата ги брошура.

Съхранение на витамин U

Препаратите, съдържащи витамин U, би трябвало да се съхраняват на изсъхнало и мрачно място. Да се има поради, че при висока температура веществото се унищожава. Освен това се и окислява елементарно. По отношение на изстудяването, можем да кажем, че го понася добре.

 g iStock

Взаимодействие на витамин U с други субстанции

Витамин U не се счита за нападателно вещество и не оказва неподходящо въздействие при усвояването на други потребни вещества. Счита се също по този начин, че другите водноразтворими витамини и лекарствени лекарства не попречват усвояването на витамин U.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР