Витамин К има утвърдена репутация за насърчаване на съсирването на

...
Витамин К има утвърдена репутация за насърчаване на съсирването на
Коментари Харесай

Витамин К и влиянието му върху човешкия организъм

Витамин К има одобрена известност за поощряване на съсирването на кръвта. Съкращението му идва от немската дума koagulation. Повечето новородени бебета получават „ изстрел “ от витамин К като превантивна мярка против кръвоизливи.

Тази коагулираща функционалност от дълго време засенчва други значими свойства на този витамин - намаление на риска от рак и отбрана от диабет, калцификация и вътрешно кървене. Нарастващото голям брой проучвания разкрива големите изгоди от този другояче пропуснат витамин, катализатор, който стои зад голям брой физиологични процеси.

Какво е витамин К?

Витамин К е съединяване. В природата се появяват 2 форми: К1, който се среща в растенията, и К2, който се синтезира в нашия чревен тракт. К2 също участва в скотски артикули и ферментирали храни. Синтетична форма К3 към този момент не се употребява за лекуване на недостиг на витамин К.

Как организмът преработва витамин К?

Витамин К е мастноразтворим витамин, което значи, че тялото се нуждае от мазнини, с цел да го усвои вярно. Подобно на други, витамин К се съхранява в черния дроб и мастните кафези. Въпреки това витамин К се разграничава от другите мастноразтворими витамини по това, че тялото съхранява доста малко от него и неналичието на постоянен банкет може бързо да изтощи снабдяването. Чрез развой, прочут като цикъл на витамин К, микроелементите се употребяват наново за синтез на протеини.

Дефицит на витамин К

 Витамин К е определящ за костната компактност

Водещият откривател на витамин К доктор Сий Вермер има вяра, че съвсем всеки има недостиг на витамин К. Въпреки че множеството от нас употребяват задоволително храни, богати на витамин, ние не получаваме задоволително, с цел да се предпазим от редица други здравословни проблеми. Въпреки това клинично значимите дефицити на витамин К са рядко срещани и нормално са лимитирани до хора, които одобряват медикаменти, които пречат на метаболизирането на витамина. Недостигът на витамин К може да докара до:

• артериална калцификация;

• сърдечно-съдови заболявания;

• разширени вени;

• остеопороза;

• левкемия и рак на простатата, белите дробове и черния дроб;

• кариес на зъбите;

• пневмония.

Ползи от витамин К

Витамин К транспортира калция в тялото, с цел да помогне регулирането на съсирването на кръвта. Той е основен състезател в производството на четири от 13-те протеина, нужни за коагулация. Изследванията демонстрират, че витамин К играе съществена роля в агрегацията на тромбоцитите. Това хранително вещество също предизвиква кръвообращението в периферните тела и тъкани.

Изследване от 2013 година, оповестено в Neurobiology of Aging, демонстрира, че витамин К е неразлъчен за развиването на мозъка. Витамин К-зависимите протеини са директно ангажирани с когнитивната функционалност. Витамин К оказва помощ да спрете дегенеративните разстройства като Алцхаймер като подобрите паметта.

Изследователите са разкрили, че витамин К способства за построяването на костите. Ниските равнища на витамин К се свързват с ниска костна компактност. Резултати от изследване допускат връзка сред нарасналата консумация на витамин К и по-ниския риск от фрактура на тазобедрената става при възрастни, както и по-високата костна минерална компактност при дамите.

 Източници на Витамин К Снимка: 1

Витамин К има невисок капацитет на токсичност при форми К1 и К2. Съветът по храните и храненето към Института по медицина на Националните академии не оповестява за негативни резултати, произлизащи от потреблението на хранителни субстанции. Някои обстановки обаче изискват защитни ограничения с този витамин.

Например, някои медикаменти могат да повлияят неподходящо на витамин К. Хората с кръвни болести и бременните дами би трябвало да бъдат изключително деликатни. Тези хора, както и тези с анамнеза за сърдечно заболяване или инсулт, би трябвало да се съветват с лекаря си, преди да трансформират приема на витамин К.

Храни, съдържащи витамин К

- зелени зеленчуци – спанак, лук, маруля, броколи, зеле, грах, карфиол;

- бобови храни – фасул, зелен фасул, леща;

- плодове – ягоди, къпини, сливи, боровинки, грозде, киви.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР