Vitaly V. KuzminЗаради прогнозите за евентуален нов голям военен конфликт

...
Vitaly V. KuzminЗаради прогнозите за евентуален нов голям военен конфликт
Коментари Харесай

Сърбия купува ПВО Панцир от Русия

Vitaly V. Kuzmin

Заради прогнозите за възможен нов огромен боен спор на Балканите Сърбия се въоръжава стремително.

Министърът на външните работи на Сърбия Александър Вулин разгласи закупуването на нови съветски системи за противовъздушна защита „ Панцир “, предава TACC.

„ Получихме „ Корнет “-ите. Получихме танкове, бронетранспортьори (БТР), купуваме нови „ Панцир “, сподели Вулин по време на договарянията с съветския министър на защитата Сергей Шойгу.

Други детайлности не се оповестяват все още.

Сърбия чака до края на годината да получи доставка на съветски противотанкови ракетни комплекси „ Корнет “. Това разгласи президентът на западната ни съседка Александър Вучич след срещата с съветския президент Владимир Путин в Сочи, извършена в края на ноември.

„ Панцирь-С1 “ представлява зенитен ракетно-артилерийски комплекс с дребен радиус на деяние, ситуиран на верижно шаси, колесно шаси камион, ремарке или поставян стационарно. Управлението се води от двама или трима оператори. Противовъздушната защита се реализира от автоматизирани оръдия и управляеми ракети с радиокомандно ориентиране с инфрачервено и радиолокационно следене. Комплексът е предопределен за отбраната на малоразмерни обекти от средствата за въздушно нахлуване (както пилотируеми, по този начин и безпилотни). Освен това комплексът е кадърен да води битка с лекобронирани наземни цели, а също и с жива сила на съперника.

Особеността на комплекса „ Панцирь-С1 “ се състои в съвместяването на многоканална система на засичане и съпровождане на задачите с ракетно-артилерийското въоръжение, създаващ плътна зона на прихващане на цели по височина (минимална) от 0 м и по отдалеченост (минимална) от 200 м. Досегаемост по височина 15 км, по отдалеченост 20 км, дори без външна поддръжка.

Времето за реакция на комплекса е 4 – 6 секунди; 1,5 секунди сред пусковете на ракетите както и захващането на задачите от системата.

Броя на по едно и също време обстрелваните цели в полето ±45° е четири. В ±90° – две.

Максималната скорост на захват е равна на 10 цели в минута.

Минималната ЕПР за комплекса е 2 – 3 см². Това разрешава да се фиксират малоразмерни разследващи БПЛА с близко деяние.

През 2014 година в границите на учения е доказана опцията да се унищожи от комплекса, работещ в придвижване, цел със скорост 1000 м/с.

Модулният принцип разрешава да се разполага системата на случайно шаси, в това число на гъсеничен движител.

Стойност

Според данните от известните контракти, цената на един ЗРПК „ Панцирь-С1 “ при експортни доставки е 13,15 млн. щатски долара до 14,67

Съществува по-проста и по-евтина версия на „ Панцирь-С1 “ за износ, която съдържа единствено оптико-електронната система за ръководство на огъня.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР