ВИталия особена буря известна като Downburst, нанесе щети в североизточните

...
ВИталия особена буря известна като Downburst, нанесе щети в североизточните
Коментари Харесай

Необичайна буря нанесе щети в италианските Алпи

ВИталия особена стихия известна като Downburst, нанесе вреди в североизточните Алпи в областите Венето, Фриули – Венеция Джулия и Трентино - Алто Адидже, оповестява.

Силни низходящи пориви напразно от над 100 км/ч с хоризонтално придвижване, идващи от напредващия фронт на бурята, събориха цели гори, отнесоха покриви, нанесоха вреди на коли и други

В региона на Кортина Дaмпецо поривите доближиха до над 130 км/ч, а на други места даже и повече като в местността Кадоре, бяха евакуирани 10 души. Областният шеф на Венето Лука Зая разгласи районно изключително състояние поради сериозните вреди. Експерти обясниха, че случилото се е типично субтропично събитие, появило се в средиземноморската зона.



Може да се образува по време на гръмотевична стихия, когато горещият въздух се издига и в това време студеният въздух, който е по-високо, се спуска като в кулоар, разбивайки се доста бързо на земята (оттук и чувството за експлозия) и по-късно се популяризира с доста мощни пориви на вятъра  успоредни на земята. Различава се от торнадо или буря, при които придвижването напразно е кръгово - едно доста рисково събитие, обвързвано с градушки и мощни дъждовни порои. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР