Висшият съдебен съвет (ВСС) обсъжда основателността и допустимостта на предложението

...
Висшият съдебен съвет (ВСС) обсъжда основателността и допустимостта на предложението
Коментари Харесай

Гешев поиска отвод на шестимата членове на ВСС, поискали неговото отстраняване

Висшият правосъден съвет (ВСС) разисква основателността и допустимостта на предлагането за предварителното освобождение на основния прокурор Иван Гешев . Той изиска отказ на членовете на Висш съдебен съвет, предложили неговото премахване. Иван Гешев изясни пред Висш съдебен съвет, че не е правил записа сред него и Йордан Стоев от Висш съдебен съвет, в който се приказва за неговата оставка, както и дали ще получи гаранции за сигурност, когато си я подаде.

Стоев също отхвърли да е правил записа. " Записът, който беше показан на конференцията на Иван Гешев, е един прахуляк, с цел да може да се отклони вниманието от актуалната процедура. Аз не съм правил записа. Ще получа призовка от ВКП през днешния ден . За какво и за какво не знам ", съобщи членът на Висш съдебен съвет, който се появи в аудиозапис, показан от основния прокурор предходната седмица на брифинг.
 
 Висш съдебен съвет

“Не аз съм поканил Иван Гешев, с цел да отида в дома му на посетители, а той ме е поканил. Той показа едни известия на телефон, които не са цялостни. Всичко, което е сред нас, не е показано, само че то ще бъде показано на съответните органи ”, добави Стоев.

Стоев сподели, че няма да си направи самоотвод, а назова записът " операция от страна на Иван Гешев, което ще бъде потвърдено от способените органи ".

Крайно време е да разкрием истината за всичко протичащо се. Държа това да бъде в институциите, които са призвани да вземат решение тези разногласия. Една от тези институции е Висш съдебен съвет. Тук би трябвало да се вземат решение въпросите, а не с конференции, записи, чатове и недомлъвки, съобщи правосъдният министър Крум Зарков.

Зарков уточни, че има разнопосочни изказвания - “правени ли са такива записи, кой ги е правил, употребявани ли са за насила и изнудване ”, означи той и акцентира, че Висш съдебен съвет е органът, които би трябвало да реши това.
 
 Висш съдебен съвет

“Процедурите са написани от Висш съдебен съвет във вътрешни правила. В момента ще се преглежда допустимостта и редовността на първата почнала процедура. За втората, която беше импортирана преди няколко дни тече период за предоставяне на мнение от основния прокурор ”, сподели Зарков и посочи, че срокът е 7 дни.

Вероника Имова от Висш съдебен съвет прикани да преглеждат предлагането за освобождението на Иван Гешев независимо, а не би трябвало да се разискват разнообразни заявления.

Калина Чапкънова предложи да се разиска декларацията на шестимата членове от прокурорската гилдия, с които желаят предварителното преустановяване на мандата на основния прокурор. 

Главният прокурор Иван Гешев упълномощи юрист Томова, която да води неговата отбрана.

Дневният ред включва две точки. Първата е изговаряне по редовността и допустимостта на предлагането от членове на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет за предварителното освобождение от служба на основния прокурор на Република България Иван Гешев за тежко нарушение на служебните отговорности .

Втората е продължение на разискването на сигнала, подаден до Висшия правосъден съвет на 16 май 2023 година от Борислав Сарафов – шеф на Националната следствена работа, и чуване на подателя на сигнала и посочените в сигнала лица.
 
 Висш съдебен съвет

 Висш съдебен съвет

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР