Висшият съдебен съвет обсъжда писмото на Съюза на съдиите с

...
Висшият съдебен съвет обсъжда писмото на Съюза на съдиите с
Коментари Харесай

На фона на протести ВСС обсъжда да отстрани ли предсрочно Гешев

Висшият правосъден съвет разисква писмото на Съюза на съдиите с искане правосъдните кадровици да открият налице ли са данни за разкриване на процедура за предварително преустановяване на пълномощията на основния прокурор Иван Гешев. Преди съвещанието под прозорците на Висш съдебен съвет се събраха протестиращи, с цел да поддържат позицията на съдиите.

Представители на БОЕЦ, "Да, България! " и "Правосъдие за всеки " споделят мнението, че "пoвeдeниeтo нa обвинител номер едно зaплaшвa фyндaмeнтите нa пpaвoвaтa дъpжaвa ".

В дневния ред на Съвета е и позиция на Асоциацията на прокурорите в поддръжка на Иван Гешев.

В началото на съвещанието основният прокурор разгласи, че няма да взе участие в полемиката, с цел да не способства за разделянето сред съдии и прокурори, съобщи БНР.

Три седмици след оповестението му Висшият правосъден съвет разисква първия отчет на Европейската комисия за България по новия водоравен Механизъм за върховенството на правото. До този миг нито един от правосъдните кадровици не е коментирал констатациите, свързани със правосъдната система.

"Настоящата конструкция и действието на Висшия правосъден съвет и инспектората към него слагат основни въпроси, свързани с тяхната успеваемост и самостоятелност и дебатът следва да продължи ", написа в евродоклада. Оценката се базира на констатацията на Венецианската комисия, че в съдийската част на Съвета няма болшинство, което е определено от съдии, какъвто е стандартът на Съвета на Европа. В този подтекст се отбелязва усилването на офанзивите против съда без съответна реакция на способените управляващи. Отбелязано и е мощното въздействие на основния прокурор в пленума на Съвета.

Статутът на основния прокурор е независим акцент в отчета. Очакванията на Европейска комисия са в България да бъде въведен ефикасен механизъм за отчетност и следствие на основния прокурор, като още веднъж се обръща внимание, че за това от години упорства Венецианската комисия.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР