Висшият съдебен съвет изслушва Галина Захарова, която е номинирана за

...
Висшият съдебен съвет изслушва Галина Захарова, която е номинирана за
Коментари Харесай

НА ЖИВО ВСС изслушва Галина Захарова. Кой е кандидатът за пр...

Висшият правосъден съвет изслушва Галина Захарова, която е номинирана за предстедател на Върховния касационен съд.

Нейната номинация беше направена от пленума на съда. В концепцията си Захарова показва че мотивацията й е огромната поддръжка която е получила от сътрудниците си.

Коя е Галина Захарова?

Тя е минала през всички равнища в правосъдната система и в никакъв случай не се е замесвала в кавги. Публично се е противопоставяла на кадровата политика на Висшия правосъден съвет, а в този момент самата тя се трансформира в тест за съвета. Галина Захарова е номинацията на съдиите за ръководител на Върховния касационен съд.

Краят на май 2011 година Мнозинството във Висшия правосъден съвет (ВСС) преди малко е избрало за ръководител на Софийския градски съд Владимира Янева. Тя е близка фамилна другарка на Цветан Цветанов, силов вицепремиер и вътрешен министър в първото държавно управление на Бойко Борисов (2009-2013).

Няколко дни по-късно в символ на митинг оставки в съвета подават Галина Захарова и Капка Костова. И двете са представителки на съдийската квота във Висш съдебен съвет.

Решението им е символно и ще остане в историята като един от значимите епизоди от опълчването сред тогавашните ръководещи и съдиите, отстояващи своята самостоятелност.

Десетилетие по-късно партия ГЕРБ към този момент не ръководи, откакто е изгубила два поредни парламентарни вота, а на власт е необятна коалиция, която си слага като главен приоритет нова правосъдна промяна. Включително посредством преструктуриране на Висш съдебен съвет, чиито кадрови решения към момента предизвикат всеобщи рецензии, изключително около избора на Иван Гешев за основен прокурор.

Галина Захарова пък все по този начин се радва на почитание измежду сътрудниците си и от години е зам.-председател на Върховен касационен съд и началник на Наказателната гилдия на съда.

Безпрецедентна поддръжка

Месеци преди края на седемгодишния мандат на сегашния ръководител Лозан Панов, трите колегии на съда предложиха за негов правоприемник точно Захарова. Такова единогласие до момента не е имало. От 84 висши съдии, участвали на съвещанието на Пленума на Върховен касационен съд, " за " кандидатурата ѝ гласоподаваха 83-ма. Самата тя не взе участие в гласуването.

[Захарова] дава отговор на законовите условия и има нужните професионални и персонални качества.

Пленум на Висш съдебен съвет

Последва и единомислещо решение на Пленума на Висшия правосъден съвет, с което беше признато предлагането на съдиите Захарова публично да бъде номинирана за ръководител на Върховен касационен съд. Всички 14-има членове на съвета, участвали на съвещанието, гласоподаваха " за ", приемайки, че тя " дава отговор на законовите условия и има нужните професионални и персонални качества за заемане на длъжността ръководител на Върховен касационен съд ".

Кандидатурата на Захарова може да се пояснява като неоспорима и поради обстоятелството, че никой от останалите членове на Висш съдебен съвет не пожела да стартира конкурентна номинация за поста. Това отхвърли да направи и тогавашният длъжностен правосъден министър Янаки Стоилов, който поддържа към този момент издигнатата кандидатка.

В понеделник Пленумът на Върховен касационен съд организира чуване на Захарова, което е наложително съгласно Закона за правосъдната власт, въпреки че в тази ситуация то явно беше официално.

Опасения от " сделки "
Предвид обстоятелството, че висшите съдии заявиха единомислещата си поддръжка за нея още през октомври, полемиката се концентрира върху нещо друго. Съдии показаха опасения, че болшинството във Висш съдебен съвет въпреки всичко може да откаже да поддържа номинацията на Захарова, колкото и да е безспорна.

Повод за тези терзания стана изявление на представляващия съвета Боян Магдалинчев, който на 4 януари сподели пред Нова телевизия, че въпреки кандидат-председателят на Върховен касационен съд да е единствено един, " не е наложително обаче да бъде утвърден този един претендент ".

" Важно е да бъдат оценени неговите професионални качества. Ако един административен началник не може да взема решения във значимите моменти, не виждам смисъл от подобен началник. Той би трябвало да умее да отстоява независимостта на правосъдната власт и на съда ", добави Магдалинчев.

" Опасенията ни не са от открити офанзиви против претендента, който сме номинирали, и на които офанзиви по този начин или другояче би могло да се отговори, а от това, което всички усещаме – някакви подмолни придвижвания, някакви подмолни сделки, които вървят по повърхността, които не се отбелязват, които не се озвучават, само че които най-вероятно ще рефлектират при гласуването ", сподели по този мотив Дария Проданова, зам.-председател на Върховен касационен съд и началник на Търговската гилдия на съда, представена в протокола от чуването на Захарова.

Затова Пленумът на съда единомислещо одобри в понеделник мнение, в което " показва безапелационна поддръжка за Галина Захарова – претендент за ръководител на Върховния касационен съд, която има нужните качества да отстоява независимостта на съда и на правосъдната власт ".

По този метод сътрудниците ѝ авансово демонстрираха, че в случай че в петък тя не събере нужните ѝ най-малко 17 гласа във Висш съдебен съвет, повода няма да е липса на качества за поста, а подмолни сделки.

Съдийско самоуправление

На хартия съдиите в България могат да оферират свои сътрудници за ръководители на съдилищата, в които правораздават. Идеята на така наречен съдийско самоуправление е, че те най-добре могат да преценяват компетентността и моралните качества на най-достойния претендент.

На процедура обаче Висшият правосъден съвет няма табиет да се преценява с волята на съдиите и неведнъж я е пренебрегвал, когато става въпрос за основни избори като сегашния.

Освен от сътрудниците ѝ във Върховния касационен съд, кандидатурата на Захарова към този момент беше подкрепена изрично от Съюза на съдиите в България и от Висшия адвокатски съвет. На този декор никой от членовете на Висш съдебен съвет до момента не е изказал някакви обществени запаси към нея.

Самоуправление значи ние да имаме ясна обща визия за това по какъв начин да работим, да съществуваме и да споделяме между тях и с органи отвън нашата общественост.
Галина Захарова, Върховен касационен съд

Самата Захарова е последовател на правилото за съдийско самоуправление. По думите ѝ по време на чуването пред Пленума на Върховен касационен съд в понеделник " самоуправление значи ние да имаме ясна обща визия за това по какъв начин да работим, да съществуваме и да споделяме между тях и с органи отвън нашата общественост ".

" Това не е лесна задача, само че аз считам, че бихме могли да го реализираме, тъй като в този съд минава голяма част от нашия живот, и той би трябвало да бъде потребен. Аз се вардя от някакви " обещания ", защото е елементарно да се обещае, че в границите на няколко години Върховен касационен съд ще се трансформира в божествен ъгъл. Това просто не е правилно и на всички ни следва, без значение от това кой ще бъде ръководител на съда, един тежък общ път, който сме длъжни да изминем, с цел да можем да реализираме личното си почитание и това на останалите ", споделя Захарова пред сътрудниците си, представена в протокола от съвещанието.

Свързани вести Главният прокурор за желаната оставка: Не разисквам спешен пиар ВИДЕО
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР