Тайланд приема първите китайски посетители съгласно нова безвизова политика за насърчаване на туризма

...
Висши служители на Тайланд посрещнаха стотици китайски туристи на международното
Коментари Харесай

Висши служители на Тайланд посрещнаха стотици китайски туристи на международното летище в Банкок в първия ден на нова програма за безвизово влизане, която според официални лица ще даде тласък на туризма

От JINTAMAS SAKSORNCHAI Associated Press 25 септември 2023 г., 3:44 ч. Имиграционният служител, който е проверил паспорта му, не е разбрал веднага за политиката за временно освобождаване от визи. Той каза, че планира да остане две седмици и да посети други градове освен Банкок, включително Чианг Май и Пукет.

Peng Chunyu и Wan Yi, които пристигнаха на същото полет, каза, че е страхотна политика за Тайланд да разреши безвизово влизане на китайци. Процесът беше „много гладък“, каза Пенг. Двамата ще останат девет дни и казаха, че очакват с нетърпение да видят Големия дворец на Банкок, храма Уат Арун и китайския квартал.

Освобождаването от виза, което важи и за посетители от централноазиатската държава Казахстан, ще бъде в сила до 29 февруари. Министърът на туризма Sudawan Wangsuphakijkosol каза, че има около 30% скок в резервациите за настаняване и полети, откакто беше обявена политиката.

Преди повече от десетилетие Китай се превърна в основен източник на туристи в Тайланд, с почти 11 милиона посетители през 2019 г., което представлява 27,6% от всички пристигания през същата година, преди пандемията да опустоши туристическия пазар.

Правителството предложи мярката за освобождаване от визите поради опасения, че броят на китайските туристи може да бъде по-малък от очаквания тази година поради строгите визови изисквания. Целевият брой пристигащи от Китай беше преразгледан от 5 милиона на 3 милиона след доклад на държавния орган по туризма на Тайланд, че около 1,4 милиона китайски туристи са дошли през първите шест месеца.

Директорът на туристическия орган Thapanee Kiatphaibool каза в понеделник, че властите са уверени, че броят на пристигащите китайци може да достигне 4 милиона до 5 милиона след въвеждането на безвизовата програма.

Икономиката на Тайланд се срина по време на пандемията, тъй като огромната му туристическа индустрия на практика се срина. Страната прие около 40 милиона посетители през 2019 г., а правителството изчисли, че те са похарчили 1,9 трилиона бата (53,2 милиарда долара) – сума, която спадна с над 99% до 2021 г., според данни на Министерството на туризма и спорта.

Чай Вахаронке, говорител на министър-председателя, каза по-рано, че Тайланд е приел 15 милиона международни посетители през първите седем месеца. Той каза, че правителството цели да привлече 28 милиона туристи и да генерира приходи от 1,4 трилиона бата (39,2 милиарда долара) през 2023 г.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР