Висши китайски официални лица ще се присъединят към честванията на основаването на Северна Корея

...
Делегация на високо ниво от китайски официални лица, водена от
Коментари Харесай

Делегация на високо ниво от китайски официални лица, водена от вицепремиера Лиу Гуожун, ще се присъедини към честванията в Северна Корея за отбелязване на 75-ата годишнина от основаването на страната този уикенд.

Пхенян отбелязва събитието на 9 септември и посочи, че ще проведе парад.

Китайската делегация „ще посети КНДР, за да участва в честванията на 75-ия рожден ден (на страната), каза официалната Корейска централна новинарска агенция, използвайки акронима за официалното име на Северна Корея.

Посещението дойде „по покана“ на партията и правителството на Северна Корея, се добавя. Не се уточнява на какви събития ще присъстват китайски официални лица или дали ще се срещнат с лидера Ким Чен Ун.

Министерството на външните работи на Китай потвърди пътуването „започващо от 8 септември“.

Пекин е най-важният съюзник и икономически благодетел на Северна Корея, която бавно се отваря отново за външния свят три години след затварянето на границите си в началото на пандемията от COVID-19.

Миналия месец първият му международен търговски полет от три години кацна в Пекин.

Последното пътуване идва по-малко от два месеца след като високопоставени китайски и руски делегации посетиха Пхенян и след като Съединените щати казаха, че се очаква Ким да се срещне с руския президент Владимир Путин този месец, вероятно във Владивосток.

Двете страни бяха в напреднали преговори за продажба на оръжия, казаха САЩ, като Северна Корея трябваше да предостави боеприпасите и артилерията, от които Русия отчаяно се нуждае в Украйна, в замяна на хранителна и енергийна помощ, както и модерни оръжейни технологии.

Има опасения, че потенциалният трансфер на руски технологии би увеличил заплахата, породена от нарастващия арсенал от ядрени оръжия и ракети на Ким.

Говорейки на среща на върха в Югоизточна Азия в сряда, президентът на Южна Корея Юн Сук Йол призова всички държави-членки на ООН да изпълнят задълженията си съгласно съществуващите резолюции на Съвета за сигурност за ограничаване на ядрения капацитет на Северна Корея, които включват забрана за търговия с оръжия с страна, се казва в изявление на неговия офис.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР