Висшестоящ служител на Ислямска държава е бил арестуван в Истанбул,

...
Висшестоящ служител на Ислямска държава е бил арестуван в Истанбул,
Коментари Харесай

В Истанбул заловиха афганистанец, сочен за дясна ръка на Ал Багдади

Висшестоящ чиновник на " Ислямска страна " е бил задържан в Истанбул, оповестиха турски медии.

Арестуваният е афганистанец с псевдоним Басим, който е определян като доближен на убития преди 2 години водач на джихадистката формация Абу Бакр Ал Багдади.

Басим е бил арестуван при интервенция на турското разузнаване в квартал Атешир, който се намира в азиатската част на Истанбул. Това се е случило на 28 април.

Предполага се, че арестуваният е отговарял за военното крило на " Ислямска страна ". Той е дошъл в Турция с подправени документи.

Лидерът на ИД Абу Бакр ал Багдади беше погубен през 2019 година при нахлуване на специфичните сили на Съединени американски щати, осъществено благодарение на кюрдски бойци, в северозападната сирийска провинция Идлиб. Турските медии оповестиха, че хванатият мъж е оказал помощ на Багдади да се скрие в Идлиб.

Турция ускори битката против екстремистите от ИД, направили смъртоносни офанзиви в страната, в това число всеобщата пукотевица в първокласен нощен клуб в Истанбул през 2017 година При тази офанзива бяха убити 39 души, в това число 27 чужденци, напомня БГНЕС.

Оттогава в страната се организират постоянни полицейски акции за задържане на обвинени екстремисти.

 Абу Бакр ал-Багдади
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР