Високопоставени държавни служители и най-малко един министър и един вицепремиер

...
Високопоставени държавни служители и най-малко един министър и един вицепремиер
Коментари Харесай

114 издирвани от Интерпол са получили български паспорти

Високопоставени държавни чиновници и минимум един министър и един вицепремиер са забъркани в корупционна скица за придобиване на българско поданство. Над 114 души, търсени от Интерпол, са получили български паспорти, а адвокати подготвяли документите за кандидатстване против суми от 500 до 3000 евро. Това се твърди в следствие на френското издание " Нувел обсерватьор ", огласено от Движение за права и свободи в Народното събрание.

Френското издание цитира някогашната директорка на " Българско поданство " в Министерството на правораздаването Катя Матева, отстранена по нейните думи поради сигнали за нередности.

Оттогава била подложена на тормоз и закани, в това число и че ще бъде уволнен брачният партньор й, в случай че не мълчи. " Този трафик се прикрива на най-високо ниво в страната ", твърди Матева, представена от списанието. Тя е пращала сигнали за противозаконната скица до основния прокурор, до шефове на разследващите служби и даже до премиера Бойко Борисов. Никой обаче не реагирал. Движение за права и свободи изиска да се сътвори парламентарна анкетна комисия, която да ревизира обстоятелствата в обявата. Депутатът Йордан Цонев заяви, че ще се търси поддръжка от Българска социалистическа партия. Ако тя откаже, ще се търси поддръжка от ГЕРБ.

Цонев твърди, че в сряда вицепрезидентът Илияна Йотова е споделила, че до изясняването на всички данни и условия стопира да подписва укази за предоставяне на българско поданство. " Доколкото видях от данните, които той цитира, става дума за случаи отпреди 2017 година и преди нашия мандат. Не е правилно, че съм спряла да подписвам укази за приемане на българско поданство. Постоянно преглеждам такива претенции, като се придържам прецизно към настоящото законодателство. Когато има непълноти или пропуски в подадените документи, те се връщат и аз в действителност отхвърлям да подпиша указа. Само през вчерашния ден (сряда - бел. ред.) съм подписала към 200 указа ", сподели от своя страна вицепрезидентът пред в. " Сега ".

Прочети повече По-късно от президентството разпространиха публична позиция, съгласно която изнесените от Движение за права и свободи обстоятелства се отнасят за интервали преди настоящия президентски мандат. Според водача на " Атака " Волен Сидеров изказванията на Движение за права и свободи са общи приказки. " Трябват по-конкретни данни, с цел да се стигне до анкетна комисия ", съобщи той.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР