Високопоставени американски законодатели поискаха от Унгария незабавно да одобри кандидатурата

...
Високопоставени американски законодатели поискаха от Унгария незабавно да одобри кандидатурата
Коментари Харесай

Вашингтон: Унгария рискува да навреди безвъзвратно на отношенията си със САЩ и НАТО

Високопоставени американски законодатели желаеха от Унгария " неотложно да утвърди " кандидатурата на Швеция за участие в НАТО, като предизвестиха за " трайно увреждане " на връзките сред Будапеща и Вашингтон, заяви " Киев Индипендънт ".

БГНЕС напомня, че Швеция и Финландия аплайваха за присъединение към алианса през 2022 година след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна, само че присъединението беше забавено поради възражения от страна на Турция и Унгария. Докато Турция публично ратифицира участието на Швеция в НАТО на 25 януари, Унгария остава единственият член на НАТО, който към момента не е одобрил молбата за присъединение на Швеция.

Според американските медии това е " разочаровало съдружниците от НАТО, които виждат в Швеция значима страна за сигурността на балтийските страни ".

" Имам дълбока угриженост за посоката на развиване на настоящето унгарско държавно управление ", съобщи ръководителят на сенатската комисия по външни връзки Бен Кардин, като означи забавянето на унгарския министър-председател Виктор Орбан във връзка с помощта от Европейски Съюз за Украйна и блокирането на кандидатурата на Швеция за участие в НАТО.

Помощта на Европейски Съюз за Украйна на стойност 50 милиарда евро, беше утвърдена на 1 февруари, откакто Орбан " насилствено алармира готовността си да се откаже от опълчването си на пакета от помощи ".

" Партньорите не вършат такива неща. И аз се колебая дали те са благонадежден съдружник за нашата стратегия за унищожаване на визите ", сподели Кардин, визирайки визовата стратегия, която разрешава на множеството жители на участващите 41 страни да пътуват до Съединени американски щати за 90 дни или по-малко, без да получават виза.

Сенаторите Джийн Шахин и Том Тилис, надлежно демократ и републиканец, които съпредседателстват сенатската Група за наблюдаване на НАТО, направиха взаимно изказване, в което настояват, че " бездействието на Унгария рискува да навреди окончателно на връзките ѝ със Съединените щати и с НАТО ".

След като предходната седмица Народното събрание на Турция гласоподава за одобрение на присъединението на Швеция към алианса, Орбан " удостовери " поддръжката на държавното управление си за кандидатурата на Швеция за участие в НАТО след телефонен диалог с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Орбан съобщи, че ще продължи да упорства унгарският парламент да гласоподава в поддръжка на присъединението на Швеция и да завърши ратификацията при първа допустима опция.

Оттогава процесът на ратификация в унгарския парламент не е напреднал.

Унгария ратифицира присъединението на Финландия към алианса 9 месеца след подаването на първичната молба, само че едвам откакто турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че Анкара ще поддържа кандидатурата. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР