Високопоставен представител на НАТО каза, че Косово и Сърбия не

...
Високопоставен представител на НАТО каза, че Косово и Сърбия не
Коментари Харесай

Представител на НАТО: Косово и Сърбия не показват напредък в намаляването на напрежението

Високопоставен представител на НАТО сподели, че Косово и Сърбия не са се вслушали в интернационалните апели за деескалация на напрежението в Северно Косово, където живеят най-вече сърби, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Напрежението в Северно Косово, където живеят 50 000 сърби и образуват локално болшинство, ескалира в края на май, откакто етнически албански кметове встъпиха в служба след локални избори, бойкотирани от сърбите. Сърбите упорстват за използване на споразуменията, предвиждащи те да получат по-голяма автономност в общините, където са болшинство, отбелязва Ройтерс.

„ Не видяхме прогрес към деескалация. Това заплашва сигурността и сигурността на всички хора в Косово, както и на чиновниците на НАТО “, сподели нощес Томас Гофъс, асистент общоприет секретар по интервенциите на НАТО пред група публицисти в Прищина.

Гофъс посочи, че 93-ма бойци от мироопазващата задача на НАТО в Косово КейФОР са били ранени при конфликти със сръбски протестиращи, някои от тях съществено. Лекари от Северно Косово оповестиха, че 52 сърби също са били ранени при митингите на 29 май.

" Това е безусловно недопустимо и не може да се случи още веднъж. НАТО ясно изрази позицията си и пред сръбските управляващи ", сподели Гофъс.

Ситуацията остава напрегната в Северно Косово, където бойци на КейФОР охраняват общински здания. Косовската полиция е вътре, а дребен брой локални сърби стачкуват извън.

Алиансът разположи мироопазващи сили в Косово през 1999 година след въздушните удари, които сложиха завършек на бруталното сръбско потушаване на въоръжения протест на етническите албанци, които са болшинство в Косово. НАТО усили със 700 бойци мироопазващата си задача там след насилието през май и в този момент те са общо към 4500. Освен това алиансът сложи един батальон в положение на нараснала подготвеност за разполагане.

Косово разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година, която е приета от над 100 страни, само че измежду тях не са Сърбия, Русия и Китай.

Съединени американски щати и Европейски Съюз, главните съдружници на Косово, упрекват най-много косовския министър председател Албин Курти за напрежението в Северно Косово, в това число за назначението на етнически албанци за кметове в общините с най-вече сръбско население, макар че сърбите бойкотираха локалния избор през април.

" За страдание, видяхме спад в нашата практическа и политическа съгласуваност (с Косово). Това опонира на евроатлантическите желания на косовския народ ", сподели Гофъс.

Той съобщи още, че след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 година Европа се намира в сериозна обстановка.

„ Никой не би трябвало да рискува нов спор в Европа, който би подкопал мира и стабилността, реализирани с толкоз доста жертви “, разяснява Гофъс.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР