Студове сковаха в началото на месеца Липецк, Воронеж и Тамбов

...
Студове сковаха в началото на месеца Липецк, Воронеж и Тамбов
Коментари Харесай

Измръзна зърното в три от най-плодородните руски региона

Студове сковаха при започване на месеца Липецк, Воронеж и Тамбов и убиха реколтата
Три от основните зърнени региони в Русия оповестиха изключително състояние поради майските студове, които предизвикаха съществени вреди на посевите и ще доведат до понижаване на тазгодишната годишна продукция, заяви Ройтерс, на която се базира Българска телеграфна агенция.

Извънредни ограничения вкараха централните региони на Липецк, Воронеж и Тамбов.

" Студовете при започване на май доведоха до пагубни последствия. Трябва да разберем, че тази година реколтата ще бъде доста по-малка от предходната ", сподели Игор Артамонов, губернатор на района Липецк, в приложението за известия " Телеграм ", преди да подпише изключителния декрет.

В прилежащ Воронеж районното министерство на земеделието написа в " Телеграм ", че съгласно предварителните данни площта на починалите или мощно развалени култури е надхвърлила 265 000 хектара.

На изток, в Тамбов, губернаторът Максим Егоров подписа сходна заповед, като администрацията му се базира на " ранните майски студове, които убиха реколтата и повредиха многогодишните насаждения ".

И трите района са част от плодородния черноземен район на Русия, която е един от най-големите производители и експортьори на зърно в света.

Освен зърно там се отглеждат картофи, слънчоглед, захарно цвекло, плодове. От изказванията не излиза наяве по какъв начин всяка от тези култури е била наранена от студовете.

Властите във Воронеж показват, че вредите са породени от заледяване през нощта на 3-и против 4-и и на 4-и против 5 май, когато температурата на въздуха е паднала до -4,6 градуса по Целзий, а температурата на почвата до -5 градуса по Целзий.

В известието се споделя, че оповестяването на изключително състояние ще даде опция на фермерите да " документират обективната неспособност за реализиране на целеви индикатори ", които са длъжни да реализират, с цел да получат дотации, както и да аплайват за застрахователни заплащания.

Властите в Тамбов оповестяват, че температурите са паднали до -5 градуса по Целзий за четири нощи. Те допълват, че районното министерство на земеделието може да кандидатства пред държавното управление за дотации.

Индустриалните анализатори записват студове в редица райони на централна европейска Русия, Волга и южната част на страната. Те споделят, че в този момент районите са изправени пред нова вълна от захлаждане, което ще се отрази на положението на посевите след ранна, топла пролет.

Анализаторите към този момент понижиха прогнозите си за зърнената годишна продукция през 2024 година заради сухото време на юг, само че въздействието на студовете към момента не е включено в прогнозите.

В средата на април Министерството на земеделието съобщи, че реколтата от зърно през 2024 година може да спадне до 132 милиона метрични тона от 144,9 милиона тона през 2023 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР