Високоефективни фотореакторни панели, които ще бъдат иннегрирани в евтини модули(снимка:

...
Високоефективни фотореакторни панели, които ще бъдат иннегрирани в евтини модули(снимка:
Коментари Харесай

Фотопанел позволява евтино производство на зелен водорд


Високоефективни фотореакторни панели, които ще бъдат иннегрирани в евтини модули
(снимка: Amadeus Bramsiepe / Karlsruhe Institute of Technology)

Учени от Технологичния институт в Карлсруе (KIT) и техни сътрудници от Канада са създали фотопанел за генериране на водород единствено благодарение на слънчева светлина. Панелът може да се инсталира на покрива на къща.

Иновативните фотопанели костват до 22 $ на квадратен метър. Те се слагат на покриви на здания или в слънчеви ферми, само че продукцията им няма да бъде електричество, а водород, синтетични горива или даже чиста вода, според от избора на фотокатализатор.

При създаването учените се изправят пред две провокации. Първо, трябвало да измислят най-оптималния фотореактор за попиване на светлина, защото успеваемостта на реакцията в него се дефинира от количеството падаща слънчева светлина денем.
още по темата
Освен това реакторът би трябвало да бъде изработен от елементарни материали и да е комфортен за всеобщо произвеждане и употреба. Учените се оправят с тази задача, решавайки комплициран планов проблем.

Второ, постанова се разработка на ефикасен фотокатализатор за осъществяване на съответната химическа реакция. Тази част от плана към момента не е приключена. В допълнение, химичните реакции могат да бъдат разнообразни – да вземем за пример, да разрешат синтезиране в реактора на изкуствено въглеродно гориво под влияние на светлина, като се въздейства на въглеродния диоксид и водата. И най-после, в такива реактори е допустимо да се получи чиста вода, което ще бъде от изгода в страни със изсъхнал климат.

Изследователите разгласиха резултатите си в сп. Joule. Статията е свободно налична за четене. Там е показан и чертеж на фотореактор, който може да послужи като насочна точка за създаване на комерсиални съоръжения.

В общия случай, фотореакторът е направен от полимерни материали, само че за по-добро отразяване на светлината към фотокатализатора в работната зона повърхността му е покрита с алуминиево фолио или разпрашена.

По предварителни оценки цената на всеки квадратен метър от подобен панел няма да надвишава 22 $. Представители на института изследват въпроса за всеобщо произвеждане на сходни фотопанели.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР