Високо напрежение в енергетиката. Изненадващо, цялото ръководство на „Булгаргаз” беше

...
Високо напрежение в енергетиката. Изненадващо, цялото ръководство на „Булгаргаз” беше
Коментари Харесай

Управляващи и опозиция в спор заради Булгаргаз

Високо напрежение в енергетиката. Изненадващо, цялото управление на „ Булгаргаз” беше освободено. Причината - инспекция и засечени нарушавания.

Последва остра реакция на сдружението. В публична позиция Съветът на шефовете дефинира уволненията като политически. NOVА съумя да се свърже и с освободения Николай Павлов. Той разгласи, че е с COVID-19 и не се усеща добре, само че в идващите дни е подготвен да разяснява.

Пред bTV енергийният министър Александър Николов съобщи , че решението е вследствие на инспекцията, подхваната от енергийния холдинг. Според уволнените шефове решението за промяна на ръководтсвото е политическо и срещу интереса на "Булгаргаз ".
Според новите вписвания в комерсиалния указател мястото на досегашния изп. шеф на Николай Павлов заема Людмил Йоцов. Засега никой не разяснява в елементи претекстовете за промяната на борда. Една от дилемите на новите шефове е подписването на нов контракт за доставка на газ с „ Газпром Експорт “ лятото на тази година, който все още е обект на рецензии поради контрактуваните цени.
„ Преди няколко седмици започва инспекция от БЕХ. Колегите, в резултат на данните, които са събрали, както и някои спомагателни неща и настоящата обстановка с цените на топлоснабдяването, са взели това решение “, съобщи енергийният министър в „ Тази събота “.

В отворено писмо до медиите, освободеният ръб на шефовете твърди, че освобождението на управлението е "политически стимулирано и в несъгласие с направените поръчки за експертно ръководство на държавните сдружения ".
„ Публично отправените рецензии към Съвета на шефовете на "Булгаргаз " ЕАД са за "грешни или неправилни решения ", които са довели до приемането на по-малки количества азерски газ. Правят се внушения, че заради това цените на газа за българските консуматори са повишени. Тези изказвания не почиват на никаква справедлива основа. Както "Булгаргаз " ЕАД неведнъж е разяснявало, единствената причина, заради която българският пазар не може да получи всички количества природен газ по контракта с азерската страна, е неналичието на българо-гръцката газова връзка – газопровода от Комотини до Стара Загора “, пишат от „ Булгаргаз “ в позицията си.
От енергиен абсурдът прерасна в политически. Напрежението се ускори и от обстоятелството, че политици от ръководещата коалиция предизвестиха за вероятни нови избори.

Премиерът Кирил Петков изясни рокадите в „ Булгаргаз” с фрапантния скок в цената на газа.

„ Изглежда, че част от комерсиалните покупко-продажби са са се случвали на база неверни решения. Резултатът е еднакъв. Имаме по-високи цени на газа въз основата на този борд”, изясни министър-председателят.

Според Петков България е пропуснала и опция за по-евтино синьо гориво.

„ Не знам дали са го създали преднамерено или е имало различен частен интерес”, сподели той.

„ Имаше напрежение дали този екип е взел най-правилните решения по доставките на азерския газ”, разяснява водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова .

Според Петков промяната на управлението имала и друга цел.

„ Надявам се, че идващите решения, които те ще взимат, ще доведат до това, че няма крайният консуматор да заплаща цената за нечии облаги или нечии грешки”, съобщи той.

Реакция пристигна и от някогашния министър председател Бойко Борисов.

„ Пазар за милиарди, който сега е държавен да го дадат и него на търговците на ток - да крадат стотици милиони. Две хасковски банди се бият сега кой да вземе контрола. Най-малко ми отива да пазя Николай Павлов, който е министър на енергетиката на Радев, те го изчегъртаха”, съобщи водачът на ГЕРБ.

В биографиите на новите членове, като се изключи един, липсва информация за опит в газовата сфера. А това провокира нов конфликт сред съпротива и ръководещи.

„ За мен е преодоляване на стопански бранш. Това са противоречиви назначения”, сподели Томислав Дончев от ГЕРБ.

„ Наблюдаваме съществени подмолни зависимости. Нали знаете кого имаме поради - кръга „ Капитал” и Иво Прокопиев. Той има съществени ползи в енергетиката”, съобщи Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

„ Подкрепям решението. Не съм сигурен че разногласията са подбудени от ползите на хора които се засягат”, счита Тошко Йорданов от „ Има подобен народ”.

В Търговския указател са импортирани документите за регистриране на новия състав, а министър председателят Петков съобщи, че живеем в „ правова държава” и не би се изненадал, в случай че някой от бившето управление апелира този акт. Според него с избора на ново управление на КЕВР се чака да падне и мораториумът върху цената на тока.

В предаването "Офанзива “ тематиката разяснява и някогашният обществен министър Деница Сачева .

„ Знаете, че господин Николай Павлов беше министър в служебното държавно управление на президента Радев. Вероятно се случва нещо зад кулисите. Обяснението за по-евтиния азерски газ е наивно. Не мисля, че някой има вяра на това”, съобщи тя.

Смяната беше остро подложена на критика от някогашния енергиен министър в два от кабинетите на ГЕРБ Теменужка Петкова: „ Става дума за уволняване в жестоко нарушаване на закона за обществените предприятия. Цените на природния газ в България сега са едни от най-ниските, към 67-68 евро на мегаватчас, а в Европа цените са 85 евро за мегаватчас. За каква отбрана на националния интерес приказваме тук? Според мен избрани стопански кръгове се пробват да овладеят търговията с природен газ в България. “

Смяната на шефовете разясниха и хора от сектора. Председателят на Българската Газова Асоциация Пламен Павлов оспори изказванието за ниска цена на газа у нас.
„ Точно противоположното, след Полша и Украйна, ние сме с най-високи цени в Европа. Какво получава Турция от Азербайджан – 137 $ за 1000 кубика. Гърция – 300 $ за 1000 кубика, а в този момент нашата цена е към 550 $ за 1000 кубика “, съобщи той.
Данните са на база дълготрайния ни контракт с „ Газпром Експорт “. Цената се дефинира от два фактора - цената на нефтените артикули и свободната пазарна цена на газа. През 2020 г „ Булгаргаз “ подписва анекс, съгласно който цената да зависи на 70% от свободния пазар, и едвам на 30% от цените на нефта, които тогава фрапантно се намалиха. Това съгласно Павлов е неизгодна оскъпяваща формула.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР