Високият интерес към противогрипните ваксини ни дава основание да мислим,

...
Високият интерес към противогрипните ваксини ни дава основание да мислим,
Коментари Харесай

Д-р Цеков: През ноември ваксините срещу грип може и да свършат

„ Високият интерес към противогрипните ваксини ни дава съображение да мислим, че към началото на ноември те могат да бъдат изчерпани. Има предварителни диалози с производителите да създадат нова доставка при нужда “. Това заяви доктор Валери Цеков – ръководител на  Българското съдружие по новаторска медицина, по време на конференция във връзка Европейския ден за битка с грипа под надпис „ Имунизации за по-дълъг живот “.

По думите му имунизационният обсег се е повишил сензитивно след въвеждането на националната стратегия за имунизация на хората над 65 години. „ От 2% постигнахме 16%. Това е голям скок напред “, сподели той.

" Осигурени са 190 000 безвъзмездни грипни ваксини в страната и още 160 000 за аптечния пазар. Всички практики на персоналните лекари са декларирали количества, някои даже към този момент са ги получили. Има предпочитание при контингента от пациенти, които би трябвало да се ваксинира, мисля, че ще успеем да се оправим с грипната вълна ", разяснява зам.-председателят на БЛС доктор Николай Брънзалов.

Около 70 общопрактикуващи лекари са изгубили живота си от Коронавирус, сподели още доктор Брънзалов, само че акцентира, че е ставало въпрос за време, в което сме нямали „ оръжие “ за отбрана. „ Сега, когато тази отбрана е налична, е значимо колкото се може по-голям % от популацията да я има. Не обичам думата „ грипче “. Няма такава болест. Сега е момента да се имунизираме против грип, с цел да не се стига до неприятни обстановки “, сподели той.    

Според доктор Брънзалов пациентите могат да си слагат и бустерна доза за Коронавирус, и грипна ваксина и прикани хората, които се съмняват дали са заболели от ковид или от грип, да се извърнат към персоналните си лекари.

„ Имунизацията против грип е най-добре да се направи октомври - ноември, допустимо е и декември, само че до Коледа “, посъветва основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев. Той беше безапелационен, че нашият организъм има потребност от 3-4 седмици да създаде цялостен имунитет.

„ Тъй като Австралия и Нова Зеландия се сблъскаха с най-силната си грипна зараза за последните си 5-6 години, чакаме, че евентуално по този начин ще бъде и в северното полукълбо “, сподели доцент Кунчев. Той акцентира, че публичният имунитет по отношение на грипа е понижен по време на COVID-19 и добави, че имунизацията срещу грип у нас ще е четиривалентна против вариантите " Виктория ", " Камбоджа " " Вашингтон " и " Пукет ".

„ Обикновено през ноември започваме да хващаме обособени случаи, през декември броя се усилва, с цел да доближи пика в края на януари – февруари. За момента обстановката е спокойна както в България, по този начин на Балканите и Европа, сподели още доцент Кунчев във връзка разпространяването на грипа.

Той разяснява и опцията за разширение на обсега на националната противогрипна стратегия, която да обхване и хора под 65-години, само че с хронични болести. „ Имаме предпочитание да го създадем, само че поради икономическата обстановка, в която се намираме, е по-важно да сме сигурни, че програмата ще продължи в този й тип, а по-късно да мислим за разширение. Сега има много спънки за това. Съответните пациентски организации би трябвало да дават данни за хората с тежки диагнози, да ни кажат какъв брой са и по какъв метод имунизацията да доближи до тях “, сподели доцент Кунчев.

„ Последното нещо, което е нужно на страната ни е тежка грипна зараза и нашата цел е да я създадем по-малко тежка, да загубим по-малко хора, тъй като статистиката демонстрира, че България е губила сред 2 и 3 000 души от грип при тежките епидемии. На фона на близо 40 000, които загубихме от Коронавирус, да загубим още хора, е неприемливо “, приключи основният държавен здравен контрольор.  

Проф. доктор Нели Корсун, завеждащ лабораторията „ Грип и ОРЗ “ в Националния център за заразни и паразитни заболявания, сподели, че осем респираторни вируса се изследват рутинно, а сега има данни за циркулация на нормалните сезонни вируси. Тя посъветва хората да не подценяват грипа.

В началото на конференцията доктор Цеков прочете и писмо от представителя на СЗО в България доктор Скендер Сила, в което той приказва за значимостта на имунизациите за здравето на хората. „ В продължение на повече от 2 века имунизациите са помогнали да създадем света по-безопасен – от първата ваксина, създадена за отбрана против едра шарка, до най-новите иРНК ваксини, употребявани за попречване на тежки случаи на COVID-19. Ваксините ни пазят като човеци и ни оказват помощ да се пазиме взаимно като членове на световната общественост. Грипът продължава да съставлява сериозна евентуална опасност за публичното здраве и годишната имунизация против грип остава сериозен инструмент за попречване на грипа и неговите евентуално съществени последствия. Доказателствата в международен мащаб ни споделят, че през множеството сезони хората на 65 и повече години носят най-голямото задължение на тежкото грипно заболяване, което съставлява по-голямата част от обвързваните с грип хоспитализации и смъртни случаи. Други рискови категории включват бременни дами, дребни деца, хора с отслабен имунитет и хора с хронични болести. Най-добрият метод да се предпазите от грип е да си поставите ваксина. Противогрипните ваксини са безвредни, ефикасни и съществена мярка за предотвратяване от грип и понижаване на въздействието на епидемиите. “, предупреждава  в своето писмо до медиите доктор Скендер Сила, началник на офиса на СЗО за България.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР