Високите цени на тока и природния газ все повече изместват

...
Коментари Харесай

К: България | "Продължаваме промяната" може да направи коалиция с ДБ след изборите; Комисията LIBE идва в България

Високите цени на тока и природния газ от ден на ден изместват политическата рецесия от вниманието на хората. Днес да вземем за пример електрическата енергия нарастна с 25% на дневна база, а държавният газов снабдител " Булгаргаз " разгласи, че ще изиска ново повишаване на газа от 1 октомври - с 16%, след скока от над 20% при започване на септември.Всичко това, само че напълно скоро ще стартира да визира и семействата. Което пък слага идните избори - и за парламент, и за президент, в напълно нов подтекст на високи сметки и покачваща се инфлация. Решения обаче към този момент не се виждат.Кои са водещите международни вести във вторник може да прочетете. Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани в резюме тук. НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯВъзможна е следизборна коалиция сред " Продължаваме промяната ", Демократична България и " Изправи се... "
Бившият стопански министър и сегашен съпредседател на придвижването " Продължаваме промяната " (ПП) Кирил Петков отхвърли опцията за предизборна коалиция с " Демократична България " (ДБ) и групировката към Мая Манолова " Изправи се БГ! Ние идваме ". Той обаче приветства концепцията за следизборна коалиция.

Как се стигна дотук? Вчера съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов непосредствено прикани неговата обединения и тази на някогашните служебни министри " Продължаваме промяната ", да се явят с общи листи на вота на 14 ноември. Същата концепция стартира и Мая Манолова като към Политическа партия и Демократична България тя включи и нейната партия - " Изправи се БГ! Ние идваме ". Днес обаче Петков отхвърли тези оферти. " Много се зарадвах, когато чух и Христо Иванов и Мая Манолова. И от ляво, и от дясно тези две обединения споделиха " дайте да седнем да приказваме дружно ". Всъщност това е една от задачите ни. Тези хора припознават доста от общите ни цели и ние припознаваме техните. Трябва да изясним правилата на бъдещата коалиция за ръководство. Не би трябвало обаче преди изборите да се явяваме с обща листа, тъй като има хора и вдясно, които в никакъв случай не биха дали своят вот за Мая Манолова. Има хора в ляво, които не биха дали своят вот за най-дясното ", сподели пред " Нова телевизия " той.

Защо е значимо? Това, че няма да има огромна предизборна коалиция, е гаранция за нов фрагментиран парламент. От друга страна има научен късмет новите партии да съберат повече гласове в случай че се явят независимо. Шансът да имат болшинство без " ИТН " обаче отново остава дребен. Но поръчката за следизборна коалиция въпреки всичко е тъкмо противоположното на това, което партията на Слави Трифонов залагаше - независимо държавно управление на малцинството, без съдружни сътрудници. И слага политическите играчи в нова обстановка.
Повече от половината обществени разноски през последните 23 години са цялостен неуспех
Нов разбор на Института за пазарна стопанска система демонстрира, че 82.6 милиарда лева от общо 156 милиарда лева обществени средства през последните 23 години са изхарчени погрешно. Изследването " Успехите и неуспехите на българските държавни управления 1998-2020 " проучва работата на централната администрация посредством одитните отчети на Сметната палата, като настоящето, седмо по ред издание добавя предходните с нови 69 одитни отчета.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР