Високите цени на природния газ през последните месеци станаха и

...
Високите цени на природния газ през последните месеци станаха и
Коментари Харесай

Русия и САЩ: Кой е виновен за газовата криза в Европа?

Високите цени на природния газ през последните месеци станаха и тематика на геополитическите връзки сред Съединени американски щати и Русия в Европа. Старият континент продължава да бъде подвластен от доставките на съветски газ през построените газопроводи, до момента в който американските танкери, които нормално вземат участие интензивно на европейския пазар, са по-скоро заети с азиатските клиенти сега.

Само за година природния газ на европейските тържища нарастна със 700%, което от ден на ден повдига въпроса кой печели от това.

Наскоро и Съединени американски щати, и Русия имаха опция да заявят позициите си, в това число и да трансферират топката в отсрещния лагер. Президентът на Русия Владимир Путин направи това в двучасово изявление по време на интернационален енергиен конгрес в Москва, а американската позиция беше разисквана на брифинг на старшия консултант по енергийна сигурност Амос Хохщайн.
Чия е виновността съгласно Съединени американски щати?
Хохщайн, предопределение приписвано на държавния секретар Антъни Блинкен, удостовери, че политическото значение на газопровода " Северен поток 2 " може да бъде причина за неустойчивост и спор в района на Европа и Украйна. Като за следващ път даде пряк анонс, че сега американският и немският енергиен интерес се засичат изцяло в Европа и двете страни възнамеряват да работят дружно за позволение на проблемите с цените и тръбопроводите.

Сред тематики като неспособността да се управляват цените на природния газ в Европа и въздействието на Китай в цялата картина, Хохщайн не подмина и тематиката за дългата ръка на Русия в европейската енергийна рецесия. На въпроси дали Русия изобщо има желанието да доставя Европа с газ сега, той направи коментар, че: " в случай че Русия има опция да усили доставките на газ, те би трябвало да го създадат през към този момент съществуващите тръбопроводи ". А по отношение на съответната обстановка, той съобщи: " Не мисля, че Европа и Съединени американски щати би трябвало да бъдат тласкани към унищожаване на ограничавания, регулации и правни процеси, с цел да се имитира рецесия, която до известна степен може да бъде решена посредством други механизми. Тъй че в случай че Русия има природния газ за доставка през " Северен поток 2 ", както те настояват, това значи, че те имат газта да го доставят и през украинска газопреносна мрежа. Ако обстановката е такава, те би трябвало да работят ".

Това изказване елементарно може да се пояснява като увещание, че Съединени американски щати без терзание вижда енергийната рецесия в Европа като едно извиване на ръце от страна на Русия, посредством което Москва желае да реализира задачите си за " Северен поток 2 ". В случая имайки поради намекът, че най-вероятно Русия не желае да пуска задоволително газ, с цел да може да накара Европейския съюз да отстъпи и по този метод косвено води енергийна война.

Интересно е обаче, че американските танкери за полутечен газ LNG, които също могат да задоволят потребностите на европейския пазар и да намалят цените, не престават да подминават построените 29 терминала в Европа, предпочитайки по-изгодния пазар в Азия. На въпрос дали това би траяло и може ли да се контролират доставките на федерално равнище, Хохщайн разясни, че танкерите работят на пазарен принцип и не може да им бъде казано на кого да продават.
Какво споделя Путин?
На форума, модериран от американската бизнес медия CNBC, президентът Путин дефинира като несъстоятелни изказванията, че Русия употребява рецесията в Европа като предлог за личните си ползи, свързани с монопол на доставките на природен газ. По-скоро той категоризира енергийния потрес като колапс в европейски енергиен микс и методът, по който действа система за снабдяване, като разкритикува самите политики на Европейския съюз.

" Няма причина да използваме " енергийни оръжия " и няма даже случаи през Студената война, в които от наша страна да не сме изпълнявали енергийните си контракти с Европа. Същевременно, Съединени американски щати се пробва да фабрикува подобен вид спор заради построяването на новия водопровод, който опонира на техните проекти ", изясни още Путин като отговор на от ден на ден зараждащото се интернационално мнение за съветското отвращение да праща газ за Европа.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Право 2 Право 3 Енергетика 1 Право 2 Свят 3 Енергетика 1 Енергетика 2 Право 3 Енергетика
Путин не пропусна да спомене, че Европа е прекомерно подвластна от съветския природен газ - към 50% от общия импорт, надалеч повече пред другите снабдители като Норвегия и Алжир. Насочвайки по този метод казуса с американските газови танкери LNG. Според него точно доста намалелите доставки на полутечен газ са съществена причина за несъответствието в Европа за сметка на все по-важния азиатски пазар.

На този декор въпросът по какъв начин може да се реши рецесията с газа в Европа остава неразбираем. Американските танкерите ще продължат да посещават терминалите, където им се заплаща повече, а съветските доставки могат да се усилят в случай че се реши разногласието със " Северен поток 2 ".

Високите цени на природния газ през последните месеци станаха и тематика на геополитическите връзки сред Съединени американски щати и Русия в Европа. Старият континент продължава да бъде подвластен от доставките на съветски газ през построените газопроводи, до момента в който американските танкери, които нормално вземат участие интензивно на европейския пазар, са по-скоро заети с азиатските клиенти сега.Само за година природния газ на европейските тържища нарастна със 700%, което от ден на ден повдига въпроса кой печели от това.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР