Войната с боклука във Варна влиза в активната си фаза.

...
Войната с боклука във Варна влиза в активната си фаза.
Коментари Харесай

Войната с боклука във Варна започна: Затягат мерките, налагат по-големи глоби на нарушителите

Войната с боклука във Варна влиза в дейната си фаза. Сигналът до прокуратурата беше единствено въведения към ограниченията, които предприехме в последните дни и тези, които предстоят напълно скоро. Това написа във Фейсбук профила си градоначалникът Благомир Коцев. 

" В момента в града текат засилени инспекции за съзнателно замърсяване. Те се правят от общински екоинспектори, взаимно със чиновници на Общинска полиция. Акцията на терен тече от две седмици и се организира във всички региони на града ", разгласи той.

Коцев изясни, че в последните три месеца са формирани 33 акта на извършители за непозволено изхвърляне на боклуци. Той обаче означи, че в районните кметства ефиктивността е доста по-ниска: " Очаквам много по-сериозна ангажираност от кметствата. В противоположен случай ще считам, че не смятат чистотата в града за техен приоритет ".

Той разгласи, че е стартирала огромна инспекция с поддръжката на Министерство на вътрешните работи и Регионална инспекция за опазване на околната среда, ориентирана към комерсиалните обекти в града. Тя се организира в три стъпки - документална, аналитична и действителна.

" Заведенията и магазините се обрисуват като най-сериозните замърсители. Имаме подозрение, че те подписват контракти за транспортиране на боклука, в които са декларирани неведнъж по-малки количества боклуци от действителните.

Проверките ще се правят по контракти за сметоизвозване и счетоводни бумаги, а последващият разбор ще откри дали количеството отпадък, генерирано от комерсиалния обект, дава отговор на действително изхвърляното.

При открити несъответствия притежателите ще бъдат глобени.

Още идната седмица ще желаяме от Общинския съвет промени в Наредбата за ръководство на боклуци. С тях ще се регламентират по-високи наказания за търговци и жители, които замърсяват. Председателят на комисията по благоустройство и комунални действия към Общинския съвет Мартин Димитров към този момент се ангажира да прегледа и внесе предлагането.

Глоби ще има в това число и за водачите, които попречват работата на сметопочистващата компания, като паркират пред контейнерите за боклук.

Сред другите ограничения, по които работим, са повишение на кратността на транспортиране на разделния боклук и увеличението на точките за сметосъбиране в града. В градоустройствените планове на миналата администрация сходни " джобове “ рядко са били залагани.

Сега това се оказва сериозен проблем за чистотата във Варна ", декларира Коцев.

Градоначалникът разгласи и нов график за изхвърлянето на едрогабаритните боклуци. Те към този момент могат да се слагат покрай контейнери през цялото денонощие, само че единствено в съответен за всеки регион ден:

Район " Одесос " - понеделник

Район " Приморски " - вторник

Район " Младост " - сряда

Район " Аспарухово " - четвъртък

Район " Владислав Варненчик " - петък

Кметство Константиново - понеделник

Кметство Каменар - вторник

Кметство Казашко - сряда

Кметство Звездица - четвъртък

Кметство Тополи - петък

Имуществото следва да е сложено в непосредствена непосредственост до контейнерите, а не разхвърлено безсистемно. Санитарните движимости би трябвало да са в торба, а кашони и хартии е наложително да бъдат намачкани, накъсани или нарязани на листи и изхвърлени в контейнера. Максималният позволен размер е до 1,5 куб. м на домакинство., предупрежава кметът.

" Изхвърлянето на ЕГО с по-голям размер от регламентирания и в дни отвън графика се смята за нарушаване на наредбата и води до финансова санкция. Припомням на варненци, че е безусловно неразрешено изхвърлянето на строителни и растителни боклуци в съдовете за битова боклук или отвън тях ", споделя още Коцев.

По думите му община Варна приготвя осведомителна акция за разпоредбите за изхвърляне на всички типове боклуци, която ще започва напълно скоро. Тя ще включва слагане на стикери по съдовете за боклук, разяснителни илюстрации по билбордове и други пространства за външна реклама, видео съдържане в обществените мрежи, медийни изявления, както и разяснителни срещи с домоуправителите.

В по-дългосрочен проект във Варна ще бъдат конфигурирани 2 000 нови камери, които да пресекат дейностите на нарушителите в зародиш.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР