Високите разходи за стоматологични услуги и ограничените застрахователни покрития са

...
Високите разходи за стоматологични услуги и ограничените застрахователни покрития са
Коментари Харесай

Сред топ дестинациите за дентален туризъм се нарежда България

Високите разноски за стоматологични услуги и лимитираните застрахователни покрития са причина хората да се обръщат към така наречен дентален туризъм, при който сполучливо съчетават ваканцията си в чужбина с бюджетно лекуване на зъбите. 

През 2022 година световният пазар на дентален туризъм ще доближи 6,7 млн. щ. д ., като се чака 13,6 % международен растеж на продажбите на тази услуга, оповестява американската организация Future Market Insights (FMI).

България е измежду търсените дестинации за подобен вид туризъм поради висококвалифицираните лекари, модерното съоръжение и чудесната туристическа база. Но освен.  По неофициални данни годишно сред 10 и 20 хиляди непознати жители идват в страната по линия на денталния туризъм.  

Наред с тях през отпускарския сезон стоматологичните ни клиники едвам смогват да се оправят с напора на живеещи зад граница българи, които съчетават ваканцията си в родината с лекуване на зъбите, тъй като тук им излиза доста по-евтино.  Именно ниските цени са повода всички те да изберат България , научаваме от Димитър Димитров, притежател на една от най-старите компании за дентален туризъм у нас.
 istock istock
“България към този момент е една от топ дестинациите на картата на този вид медицински туризъм. Избират ни по няколко аргументи. На първо място, това е бюджетът. Тук стоматологичните процедури са много по-евтини от страни като Англия, да вземем за пример.  Освен това, услугите ни са на доста високо равнище.  Ние работим с материали с немско и американско качество и се стараем да сме конкурентни на останалите европейски дестинации за дентален туризъм. Затова имаме пациенти както от Европейски Съюз, по този начин и отвън Европа. Ще ви дам образец.  Във Англия цената на имплант е в границите на към 2 хиляди паунда, а в България това ще ви коства е сред 1000-1200 лева  Така че пакетът, включващ настаняване в хотел със самолетен билет, екскурзия и денталното лекуване е с неведнъж по-ниска цена от други страни “ – споделя Димитър Димитров.

Половината от пациентите, пътуващи от Европейски Съюз, се възползват от частичните покрития на здравните каси в техните страни. 

“Ние подготвяме нужната им здравна документи, с цел да може част от разноските да бъдат възобновени от Здравните им осигуровки “ – споделя Димитър Димитров. Всеки месец в компанията му постъпват към 5 хиляди запитвания от чужбина, а годишният ѝ оборот е сред 60 и 100 хиляди лв..

Освен за лекуване, хората идват и за чисто естетически процедури – избелване на зъби, разчистване на зъбен камък, слагане на протези и пр.  Как протича здравната почивка на един пациент в България?

 istock istock
“Процедурата е следната – посреща се на летището, настанява се в хотел или в клиника, според от обстановката, прави се или се започва операция. След това, пациентите имат свободно време, което е проведено по строго самостоятелна стратегия. Те обикалят България, като най-често посещават Мелник и Рилския манастир, които са желани от феновете на културния туризъм. Много от тях желаят да опознаят по-подробно София.  За задачата имаме партньорства с туристически организации, които им обезпечават гидове “, споделя Димитър Димитров.

Стоматологични клиники, профилирани в обслужването на непознати жители по линия на денталния туризъм, има из цяла България, само че най-много в София и на Черноморието, където ври и кипи през дейния туристически сезон.  Гости от Европейски Съюз, Англия и Канада са най-честите консуматори на този тип услуги у нас.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР