Висока лавинна опасност в планината. Експерти предупреждават, че с новия

...
Висока лавинна опасност в планината. Експерти предупреждават, че с новия
Коментари Харесай

Висок риск от лавини в планините

Висока лавинна заплаха в планината. Експерти предизвестяват, че с новия сняг идва и рискът от срутване на снежна маса. Още от мрачно екипи на Българската лавинна асоциация обхождат пистите, с цел да оценят риска от лавини.
Прочетете още
„ По цялата котловина на хижа Вихрен, от двете страни има разнообразни лавини. Степен 3 от 5, това значи, че това е междинна степен, т.е. би трябвало да сме изключително деликатни. От позиция на по-запознатите, снегът е задоволително постоянен да не падне от единствено себе си, само че при съществуване на товар, най-много от човешкия фактор, може да се получи отделяне на снежни маси “, изясни Анди Балевски, специалист от Българската лавинна асоциация, предава бТВ.

Подготвени ли са обаче феновете на зимните спортове за заплахите в планината и осведомят ли се за лавинната заплаха?

„ Не, не знаем, очевидно не е задоволително разпространявано “, споделя Яна.

„ Ами, виждам да карам по пистите и да не се отбивам в гористи места, на които може да е рисково “, изясни Изабела.

„ Най-важното е, даже да си попаднал в лавина, размера на лавината да не е огромен, тъй като в случай че човек пропътува над 500 м, понесен от снежните маси, шансът за оцеляване е много невисок. Екипировката оказва помощ, тези раница, които са с балоните, които се надуват. Те оказват помощ, усилват възможностите, само че не подсигуряват сигурността “, съобщи Балевски.

Експертите поучават да тръгваме готови в планината, в група, а не сами, с подобаваща екипировка и да следваме прецизно откритите направления.
 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР