Да се изключат напълно въглехидратитеПрочетете ощеТака автоматично лишаваме мозъка си

...
Да се изключат напълно въглехидратитеПрочетете ощеТака автоматично лишаваме мозъка си
Коментари Харесай

Д-р Тихомира Георева, „Пълмед“: Да развенчаем митовете за „добрите“ хранителни навици и отслабването

Да се изключат изцяло въглехидратите
Прочетете още
Така автоматизирано лишаваме мозъка си от гориво и тялото ни от сила. Известният  мазнинен режим на Аткинс, при който тялото изпада в положение на кетоза се потвърди в дълготраен проект като вреден с риск за обостряне на ССЗ и нараснал риск от преждевременна гибел, висок холестерол, атеросклероза.

 В доста редки случаи кето режимът може да докара и до кетоацидоза при съблюдаване на непоколебим нисковъглехидратен режим. Има риск от обостряне на проблеми с жлъчния мехур, както и до образуването на камъни и холестеролови натрупвания в жлъчката, камъни в бъбреците, обостряне на панкреатит, меланхолия и тревога. Това може да се провокира заради ниската кръвна захар в мозъка, слаб имунитет и дисбаланс в чревния микробиом, което може да докара до запек или диария и да утежни недоволствата при синдром на дразнимото черво.

Въглехидратите са значима част от нашата хранителна пирамида. Те би трябвало да бъдат главният източник на сила на тялото в една здравословна и уравновесена диета.

Проучванията демонстрират, че след подобен нисковъглехидратен режим, триумфът е краткотраен и пациентите качват повече килограми, в сравнение с в началото са натрупали и в същото време са по-болни.

За да е ефикасен режимът в дълготраен проект, би трябвало да се научите по какъв начин да избирате верните въглехидрати.



Фастинг, вместо закуска

Пропускането на закуската забавя метаболизма ни, води до нестабилни равнища на кръвната захар и е повода да преяждате по-късно денем. Твърде дългото недояждане може в действителност да насърчи тялото ви да стартира да складира повече мазнини в отговор на глада, за да отбрани организма, защото за него това е сигнал за „ заплаха “.

Въпреки че питателните разстройства нямат една единствена причина, основен рисков фактор е диетата.

Ограничаването на храненето до дребен прозорец, може да се преглежда като рисково обезщетително държание, което може да провокира нарушени държания или мисловни модели като незадоволеност и ниско самочувствие и може да има доста негативни, физически и душевен последствия. Те могат да варират от възприятие на мощен апетит до главоболие, замаяност, храносмилателни проблеми, промени в настроението, отмалялост, ниска сила и нарушавания в съня.

Периодичното недояждане е ограничаващо държание и се припокрива, а даже и предизвика хранителни разстройства като анорексия, булимия, преяждане.

Защо гладуването е рисково и какви трайни последствия може да докара в организма?

Когато гладуваме, връзката ни с глада и сигналите за задоволеност на тялото ни се прекъсва. Освен че се свързва с появяването на хранителни разстройства, се предизвиква нездравословна фиксация върху храната и размера на тялото и подтиква възприятието на позор към храненето.

Дългосрочната сигурност и успеваемост на периодическото недояждане към момента значително са непотвърдени.

Проучванията са открили, че хората, които гладуват постоянно повече от 16 или 18 часа дневно имат по-висок риск от камъни в жлъчката, хранително разстройство като форма на нарушено храносмилане. Това се дължи на игнорирането на сигналите за апетит и елементарно може да се трансформира в хлъзгав надолнище към нарушена връзка с храната или хранително разстройство.

В листата на храносмилателни проблеми в резултат на гладуването са допустима поява на запек, отичане на корема, главоболие, разстройства в репродуктивното здраве, дефицит на хранителни субстанции, отмалялост и ниска сила.

Периодичното недояждане може да докара до физиологични проблеми, защото тялото минава от глюкоза към складирани мазнини за сила, което може да провокира хипогликемия. Рискът е нараснал при хора с диабет, а последствията от една хипогликемия могат да доведат до съществени неврологични проблеми и кетоацидоза измежду диабетиците.

В множеството изследвания липсват по-дългосрочни проучвания нужни за поддръжка на периодическото недояждане, като ефикасна и устойчива тактика за намаляване.

Скорошно изследване в JAMA Internal Medicine не демонстрира разлики в загубата на тегло сред тези, които гладуват и тези, които се хранят поредно.

Дългосрочна сигурност и резултатност на периодическото недояждане е голословна, тъй като множеството проучвания върху хората до момента са включвали дребни размери на извадката и къса дълготрайност, постоянно пренебрегвайки резултатите върху психическото и прочувственото здраве.

Наблягате на „ потребни “ смутита.

Плодовите смутита съдържат огромно количество захари и усилват внезапно гликемичния показател.

Мюслитата

Под формата на крънчове, съдържат доста захари и мазнини спрямо овесените ядки.

Лъжичка оцет в чаша вода

Това няма да докара до намаляване, само че може да обостри стомашни проблеми, жлъчна колика и панкреатит.

Повече тренировки за по-добра фигура

Прекомерното трениране може да докара до отмалялост и травми. Почивните дни са от решаващо значение за възобновяване и растежа на мускулите.

Храниш се два пъти на ден и най-вече когато си гладен

Когато пазите рестриктивна към калориите диета, тялото ви трансформира метаболизма си, което от своя страна прави по този начин, че все по-трудно да сваляте килограми. За да запазите темпото на понижаване на тежестта, би трябвало да намалявате калорийния банкет, което прави мъчно спазването на диетата.

Прибягване до „ лесните и бързи “ способи като придобилите известност инжекции с Лираглутид

Излязоха разнообразни метаанализи, които следят наклонност към нараснал риск от панкреатит, хипогликемии и други положения и болести.

Естествено, самите инжекции в избрани дози имат своите индикации при пациенти с диабет и висок показател на телесна маса (ИТМ), дружно с добър хранителен режим, само че злоупотребата с тях при хора с непосредствен до естествения ИТМ или под този показател, може да бъде даже рискова.

Без верен хранителен режим, след прекратяване на посочените нагоре способи, те водят до стремително завръщане на килограмите и отключване на разнообразни болести и обостряне на съществуващите.

Като гастроентеролог създадох режим, който цели преди всичко здравословно и гладко намаляване и позициониране на тежестта в дълготраен проект и в същото време възстановяване на физическия тонус и психическото ни равновесие.

Визитка

Д-р Тихомира Георева е гастроентеролог и нутриционист в УМБАЛ „ Пълмед “. Преглежда и в ДКЦ „ Пълмед ”,  като от време на време прави прегледи и в МБАЛ „ Булгасмед “ – Бургас, реализира също онлайн съвещания в платформата на Healee MD. Един от целите й е битката със затлъстяването и в този аспект тя е създала диетичен режим от три етапи, при който в границите на 4 седмици се губят над 10 кг. Съчетавайки диета с вярна терапия, тя също лекува сполучливо разнообразни гастроентерологични болести. Създала е и стратегии за бърза детоксикация и ликвидиране от насъбраните отрови, изключително подобаваща за след празниците.





 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР