Висок риск от пожари в русенско отчитат от Регионалната дирекция

...
Висок риск от пожари в русенско отчитат от Регионалната дирекция
Коментари Харесай

Висока остава опасността от пожари в русенско

Висок риск от пожари в русенско регистрират от Регионалната дирекция за пожарна сигурност и отбрана на популацията /РДПБЗН/. Това стана ясно от извършена среща сред регионалния шеф Анатоли Станев и гл. контрольор Светослав Войчев. Причината са предстоящите високи температури през идващите дни, които тук-там е допустимо да надвишават 40 градуса. Статистиката сочи, че по-голямата част от пожарите в България са провокирани от немарливост при боравене с огън, подценяване на ситуацията, както и при разчистване и палене на боклуци. Още по-опасно става, в случай че високите температури са съчетани с ниска мокрота и непрекъснато духащ вятър. Поради тази причина Станев и гл. контрольор Войчев молят за по-голяма нерешителност от жителите при работа със запалими материали изключително навън, както и да не се изхвърлят незагасени кибритени клечки, фасове и всевъзможен тип боклуци тук-там, където те могат да провокират пожар. Например една бутилка от вода – без значение дали е стъклена или от пластмаса, счупена или цяла, когато бъде огряна от слънчевите лъчи, може да има резултата на лупа и да възпламени сухия материал в близост. Също по този начин гл. комисар Войчев припомня, че паленето на огън в гората би трябвало да бъде на обособените за задачата места, които са категорично обозначени. Той приканва жителите да бъдат бдителни и да подават сигнал на телефон 112 при подозрение или в случай че виждат пожар.

От пожарната в Русе са реагирали на над 560 сигнала от началото на годината, като до ден сегашен са зародили 128 пожара в сухи треви, което е съвсем два пъти по-малко спрямо миналата 2022-а. Тогава пожарите от сходен жанр са били 238. Това е и заради обстоятелството, че през тази година до края на месец юни е имало и валежна конюнктура, събитие, което е на страната на пожарникарите. Същевременно са изгорели към 30 дка. пшеница, като през миналата година за същия интервал са били унищожени повече от 80 дка. От РДПБЗН припомнят, че в ход е жътвената акция, която основава спомагателен риск от пожари.

Друга добра вест е, че на този стадий не са позволени пожари в горите в русенско. От РДПБЗН показват още, че пожарите в сухи треви и шубраци са съсредоточени по протежението на жп линията в кварталите „ Средна кула “ и „ Долапите “, вилната зона „ Касева чешма “ и улиците „ Агликина поляна “, „ Табия “, „ Йосиф Дайнелов “, „ Мальовица “ и „ Кръстец “. За страдание от януари насам при битови пожари в района са починали трима души, измежду които и едно дете на 3-годишна възраст.

По време на срещата стана ясно още, че към 50 огнеборци в региона, са в непрекъсната подготвеност да реагират при пораждане на рискова конюнктура.

Не би трябвало да се подценява, че топлото време е и рисков фактор за здравето. Заради това би трябвало да се заобикаля дългия престой на слънце, тъй като топлинните талази са рискови метеорологични феномени, които могат да доведат до проблеми със здравето.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР