Виртуалният проблем зомби“ привлича все повече внимание на учени и

...
Виртуалният проблем зомби“ привлича все повече внимание на учени и
Коментари Харесай

Изучаването на зомби апокалипсиса стана модно

Виртуалният проблем „ зомби “ притегля от ден на ден внимание на учени и медици. В коледния брой на авторитетното British Medical Journal се е появила следващата работа, в която този въпрос е прегледан професионално и от всички страни, с позоваване на действителни проучвания и кино.

Според създателя на публикацията проф. Тара Смит (Tara Smith) от Държавния университет в Кент (САЩ) разнообразни „ закрепени “ в литературата и киното епидемии на зомби апокалипсис могат да бъдат провокирани от разнообразни вируси.

За това сочи даже фактът, че актуалните зомбита не са сборище чудовища от предишното. Неспокойните трупове са познати на човечеството от антични времена, само че в последните години тези тромави, тъповати и разпадащи се пред очите чудовища бързо се изместват от „ зомби ново потомство “ – необикновено ловки, мощни и рискови.

Според проф. Смит вирусът може просто да е мутирал. Съдейки по изобилните кръвоизливи, той може да е непосредствен до този, който провокира хеморагичната тресчица ебола и в началото да се е предавал по същия метод, както и действителният вирус – посредством кръв и други телесни течности при пряк контакт и захапване. Новата форма може да получи нови гени и да се „ научи “ на много по-опасния въздушно-капков път на предаване.

Според някои данни зомби вирусът може да усвоява и други способи на разпространяване, в това число посредством захапване на инсекти и животни и даже благодарение на още непостоянен механизъм, който кара да се бунтуват даже хора, които приживе не са показали признаци на зараза. Всичко това, счита проф. Смит, основава небивала опасност за човечеството и изисква съответни ограничения. Неслучайно по време на „ паметното “ въстание на зомбитата в Лондон през 2002 година се наложило управляващите да разгласят карантина на цялата територия на английските острови.

От друга страна, професорът отбелязва, че зомби може да има и невирусна природа, въпреки че такава позиция не се счита за общоприета. По-конкретно Тара Смит припомня за паразитните гъби Cordyceps , които се срещат в някои тропически райони. Поразявайки разнообразни типове инсекти, те безусловно поемат надзор над нервната им система.

Не можем да не отбележим, че началото на зомби апокалипсиса съгласно литературата нормално се предизвика от самото човечество. Опасните вируси, както сочат източниците, се съхраняват в свръхсекретни лаборатории, в които половината от чиновниците са безумни, а останалите са немарливи.

Впрочем проф. Смит не унива. „ В литературата са разказани голям брой остроумни способи за битка със зомбитата “, отбелязва тя.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР