Британските учени и техните американски колеги са открили, че облъчването

...
Британските учени и техните американски колеги са открили, че облъчването
Коментари Харесай

Облъчване с магнитно поле подкопава вярата ни в Бога

Британските учени и техните американски сътрудници са разкрили, че облъчването на мозъка с магнитно поле снижава остротата на вярата в Бога и свръхестествените същества и понижава степента на неприемане на имигрантите, се споделя в публикация, оповестена в Social Cognitive & Affective Neuroscience.

„ Често се обръщаме към идеологията, когато се сблъскваме с неразрешими или комплицирани проблеми. Искахме да разберем обвързван ли е мозъчният сектор, който използваме за решение на на практика проблеми – такива като заобикаляне на трудности при вървене, с търсенето на решения на нереални проблеми, свързани с идеологията “, споделя Кейзе Ицума (Keise Izuma) от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (САЩ).

Ицума и сътрудниците му опитали с така наречен транскраниална магнитна стимулация – методика за „ безконтактна “ стимулация или угнетяване на интензивността в една или друга част от мозъка с високочестотни или нискочестотни магнитни импулси.

Този прийом, както демонстрират опитите от последните години, разрешил на учени и медици да избавят редица доброволци от болест на Паркинсон, нездравословни привички от рода на пушене, а също да ги научат по-бързо да считат мислено и по-добре да възприемат нови езици и незнайни им думи.

„ В нашите опити взехме решение да напомним на хората за гибелта, защото предходните опити демонстрираха, че човечеството все по-често се обръща към религията пред лицето на вероятната гибел. Когато снижихме интензивността на мозъка в задната част на орбитофронталната кора, участниците в опита бяха склонни по-рядко да си спомнят за Бога и религиозните идеали “, продължава ученият.

По думите на Ицума стимулацията на мозъка довела до това, че участниците в опита почнали с 32% по-малко да имат вяра в Бога и свръхестествените сили. Това се проявявало в понижаване на увереността на доброволците, че висши същества и техни съперници в лицето на дявола и прочие сили се намесват в нашия живот.

Като разкрили връзката сред „ центъра за взимане на битови решения “ в мозъка и остротата на вярата в Бога, учените ревизирали въздейства ли потискането на неговата интензивност върху това, по какъв начин участниците се отнасят към имигрантите и на степента на техния шовинизъм. За тази цел учените им раздали по един пасквил, който подлагал на критика или прославял Съединени американски щати, написан сякаш от нелегитимни имигранти.

Както посочили опитите, стимулацията на орбитофронталната кора довела до това доброволците с остро националистични възгледи да стартират по-меко да се отнасят към имигрантите и по-спокойно да понасят рецензията на имиграционния режим и външната политика на Съединени американски щати от тяхна страна.

В близко време учените възнамеряват да продължат опитите, в границите на които ще се опитат да схванат за какво съществува връзка сред тази част на мозъка, идеологията и религията, а също да изяснят може ли да се реализира противоположното – да се засилят тези усеща със стимулация.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР