Дълго време Китай е следвал световния прогрес, опитвайки се да

...
Дълго време Китай е следвал световния прогрес, опитвайки се да
Коментари Харесай

Топ 5 на лудите китайски изследвания

Дълго време Китай е следвал международния напредък, пробвайки се да копира най-успешните технологии. В последните години по редица посоки китайските учени са излезли на предни позиции в света и в този момент работят независимо. От някои планове на непознатите им сътрудници им настръхват косите.

В избран миг науката се добира до области, които до момента не са засягани по етични, политически и други аргументи. Но от време на време единствено с мятане на предизвикателство към обичайното състояние на нещата може да се извърши пробив.

Но в случай че Коперник, спорейки с Птолемей и разказвайки за хелиоцентричната система на света, е недоволен против мракобесието, то със актуалните проучвания не всичко наподобява просто.

Въпросите за етиката в науката дълго време въобще не интересували никого в КНР. Ако на Запад някои „ за “ и „ срещу “ се претеглят още веднъж и още веднъж, то в Китай доста решения се вземат в интензивен режим.

Нерядко избухват спорове, когато учените (и страната, финансираща тяхната дейност) не отделят внимание на въпросите за нравственос, просвета, вяра или нарушават обичайните схеми на интернационалните връзки.

Тук сме се спрели на най-нееднозначните технологии, които се създават интензивно или се готвят за разработка на територията на Поднебесната империя. Информацията за тях е събрана от китайското издание South China Morning Post.

Създаването на нови вируси

Едновременно няколко лаборатории в Китай създават вируси, които не са съществували до момента. Изолират се нови варианти и се организират необятен набор опити с „ хибриди “. Ако някой от вирусите се просмука отвън рамките на лабораторията, напълно действително може да се повтори сюжетът от видеоиграта „ Заразно зло “.

Експерименти на ембриони

Дълго време на Запад циркулира въпросът за добиване на стволови кафези от човешки ембриони. В резултат решили да се откажат от концепцията по етични аргументи, въпреки че има пътища за заобикаляне на тази възбрана (например потреблението на амниотична течност). В КНР няма еднопосочно мнение за опитите с ембриони и извличането на стволови кафези от тях.

Търсене на „ ген на злото “

В Китай интензивно се организират проучвания, чиято цел е установяването на гените, виновни за експанзията и като цяло отрицателните прояви на човешкия темперамент. От една страна, получената информация би могла да спомогне в разбирането на какво са учредени човешките страсти и какви медикаменти и способи да се употребяват за лекуване на разстройства.

От друга страна, западните специалисти се съмняват в обективността на такива проучвания. Интересно е, че пробите се вземат от деца в учебно заведение и от места за отнемане от независимост.

Криогенни технологии

Криониката е известна в доста страни, само че точно в Китай проучванията в тази област интензивно се финансират както от частни компании, по този начин и от страната. Идеята се заключава в това да се разреши на индивида да живее на практика постоянно с помощта на надълбоко заледяване.

В същото време през днешния ден учените умият единствено да замразяват, само че размразяването е нещо за далечното бъдеще. Поради тази причина на Запад технологията има много критици.

Микро-РНК и ГМО

Опити в Китай са разрешили да се открият дребни некодиращи молекули РНК, които могат да въздействат на човешкото здраве при приложимост на генномодифицирани артикули. Ако резултатите от проучванията се потвърдят, ще се наложи човечеството да премисля своя метод към внедряването на ГМО.

В същото време западните учени подлагат на критика китайците и настояват, че опитът им не трябва да се повтаря. Както е известно, едно проучване може да се счита за правдиво единствено в случай че опитът е още един от самостоятелна лаборатория.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР