Виртуалната реалност и атрактивни демонстрации превзеха днес Изложбени зали Рафаел

...
Виртуалната реалност и атрактивни демонстрации превзеха днес Изложбени зали Рафаел
Коментари Харесай

Забравени културно-исторически обекти оживяха с помощта на дигиталните технологии

Виртуалната действителност и атрактивни демонстрации превзеха през днешния ден Изложбени зали „ Рафаел Михайлов ” във Велико Търново, където беше открит първи стадий от плана „ Творчески пространства ”. Негова основател и създател е арх. Ивелин Ненов от Сдружение „ Стари столици ”, а в създаването вземат участие специалисти, студенти, преподаватели и институции от креативен, художествени и механически специалности от Сдружение „ Стари столици ”, Великотърновски университет „ Св. св. Кирил и Методий “, Русенски университет „ Ангел Кънчев ” и Университет по архитектура, строителство и геодезия - гр. София.
Този план е ориентиран към младежите, а нашата цел като висши учебни заведения е да им даваме поле за изява, сподели на откриването на форума заместник-ректорът на ВТУ проф. доктор Димитър Димитров. Той акцентира, че сходни планове, които сплотяват напъните на няколко университета, са показателни за това, че висшите образователни заведения могат да работят в екип и да си оказват помощ.
Най-важната роля на новите технологии е в региона на образованието и културно-историческото завещание, каквато е и една от задачите на този план. Това е изключително значимо за нашия град - духовната и историческа столица на България, в който има над 850 паметника на културно-историческото завещание, сподели в приветствието си към участниците заместник-кметът на Велико Търново Нейко Генчев. Той заяви и новината, че Велико Търново е единствената българска община, поканена в специфичен план за 5 G съгласуваност в концепцията „ Умни градове ”, в който градът ще си партнира дружно с главните мобилни оператори и най-голямата софтуерна компания в страната. Този вид разработки кореспондират с плана „ Творчески пространства ”, тъй като разрешат креативните пространства да бъдат както самостоятелни, по този начин и публични, като в такова пространство може да бъде трансфорат целият град, сподели Генчев. Той добави, че продължава и създаването „ Градим цифров Търновград ”, която сплотява шест от най-големите софтуерни компании в страната, и която се радва на огромен интерес.
Презентациите в границите на плана бяха показани от специалисти на Русенски университет „ Ангел Кънчев ” под управлението на проф. доктор Георги Христов и ръководителите на плана от Университета по архитектура, строителство и геодезия - доцент доктор Камен Цветков и доцент доктор Данаил Недялков.
Едни от атрактивните демонстрации бяха тези, които разрешават благодарение на цифровите технологии да се види по какъв начин са изглеждали значими културно-исторически обекти и хората да се потопят в тяхната атмосфера от преди епохи.
Участници в плана, публицисти и гости съумяха да влязат в Ивановските скални манастири и да усетят по въздействащ метод вътрешността на храмовия комплекс, както и да прегледат удивителната природа към него. Веляновата къща и международният монумент в Балчик, наименуван Храмът на Кибела, също оживяха благодарение на цифровите очила и стикове. Тези монументи са интерпретирани от студентите, с цел да дадат знания на публиката за тяхната значителност, уточни арх. Ивелин Ненов. Специално беше показана работата на Даниела Николова, Антоанета Тонева и Мария Василева от ВТУ, обвързвана с интерпретация на стенописите от Велянова къща и легендите за богинята майка Кибела. Добрият резултат от тяхната работа е плод на взаимната им работа и под директното управление на доцент доктор Марина Теофилова от ВТУ.
Няма потребност да строим замъци от бетон, с цел да покажем по какъв начин е изглеждала антична България. Всичко това може да бъде реализирано посредством цифровите технологии, акцентира арх. Ненов.


В този подтекст се развива работата на участниците в плана от УАСГ. В пространствата на Изложбени зали благодарение на добавена действителност бяха показани виртуалните модели на Пламен Илиев, Симона Овчарова, Ива Ненова и Милена Дяволова. Създадените от тях пространствени форми взаимодействат със средата на Изложбени зали и на експозиционна среда навън in situ като част от плановете на екипа на арх. Ненов.
Всеки клиент в залите може да бъде създател като приложи технологията посредством своя смарт телефон и сътвори своя лична креативна среда.
Предимствата на предлаганата с плана методика могат да се осъществят в пространствата на просветителни и културни институции. Участниците се сплотиха към мнението, че концепциите следва да бъдат приложени при реализацията на учебни и академични STEM центрове, които ползват преимуществата на актуалните технологии в креативен и научни планове.
Предвижда се представянията в границите на плана „ Творчески пространства ” да продължи във Велико Търново, София и Русе.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР