Винопроизводители от района на Поморие все по-често се завръщат към

...
Винопроизводители от района на Поморие все по-често се завръщат към
Коментари Харесай

Поморийският винпром заряза лозето за новата реколта 2024

Винопроизводители от региона на Поморие все по-често се завръщат към поддържането на лозови масиви с обичайни за страната ни винени сортове. Обнадеждаващо е, че и от ден на ден младежи от поморийско имат предпочитание да се занимават с сходен бизнес. Винените мазета освен не понижават, само че и се усилват.


Това сподели пред БГНЕС кметът на Поморие Иван Алексиев, който се включи в обичайния обред по зарязването на лозята край най-големия винзавод в района – „ Черноморско злато “ АД.

Секторът се възвръща с доста бързи темпове, откакто през предходната година доста от лозовите масиви в региона на Поморие пострадаха поради неприятното време.

" Работим извънредно добре със земеделците в Поморийско. Категорично можем да кажем, че Поморие остава на винената карта на България с едни от най-качествените бели, червени и розови виновност ", сподели Алексиев.

Церемонията за днешния Трифон Зарезан събра доста представители на лозаро-винарския отрасъл, публични лица и посетители. Сред тях бяха регионалният шеф Пламен Янев, кметът на Айтос Васил Едрев, членове на управителния съвет на „ Черноморско злато “ АД и представители на Националната лозаро-винарска камара.

" Не сме спрели да модернизираме предприятието. Към днешна дата разполагаме с извънредно съвременни системи за винопроизводство ", сподели пред БГНЕС Йордан Чорбаджийски, ръководител на УС на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) и член на УС на „ Черноморско злато “ АД. По думите му, през тази година се чака повишаване на виновността на българския пазар, само че то никога няма да е шоково.


„ Поскъпването ще бъде в границите на два или три %. Причината за това е цената на гроздето през предходната година, което беше с към 15 на 100 по-скъпо “, сподели той.

Чорбаджийски добави, че предприятието към този момент е построили фотоволтаичния парк, плануван на негова територия.

Изпълнителният шеф Христо Янков уточни, че системата е изцяло подготвена и следва да бъде пусната в деяние напълно скоро. Янков добави, че поморийският винзавод приготвя нови серии питиета през 2024 година.

Празникът в Поморие продължи с богата фолклорна стратегия. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР