Вилнюс. Лидерите на ЕС и НАТО обещаха в неделя да

...
Вилнюс. Лидерите на ЕС и НАТО обещаха в неделя да
Коментари Харесай

Euronews: ЕС и НАТО обещаха действия срещу „хибридните заплахи“ на визтата си в Балтика

Вилнюс. Лидерите на Европейски Съюз и НАТО дадоха обещание в неделя да засилят съдействието против хибридни закани по време на посещаване в Литва, доминирано от договарянията за мигрантската рецесия на границата с Беларус и натрупването на военни сили на Русия покрай Украйна, осведоми Euronews .

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също повтори апела си към Русия да „ деескалира “ натрупването на военни сили на границата с Украйна и предизвести за „ разноски и последствия ”, в случай че Москва употребява мощ.

Посещението на Столтенберг и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен идва преди срещата на външните министри на НАТО, в това число държавния секретар на Съединени американски щати Антони Блинкен в Латвия тази седмица.

Столтенберг и фон дер Лайен упрекнаха Беларус, че е провел мигрантската рецесия на границата си като „ хибридна “ опасност против Европейския съюз - обвиняване, което режимът отхвърли.

Хибридната опасност е предизвикателство за сигурността, съчетаващо обичайни военни средства и невоенни тактики като дезинформация.

„ За да се отговори на сходни акции, е значимо Европейският съюз и НАТО да работят ръка за ръка “, сподели фон дер Лайен на взаимна конференция със Столтенберг и литовските водачи.

Столтенберг сподели: „ Обсъдихме по какъв начин можем да засилим взаимната си работа сред НАТО и Европейски Съюз, в това число посредством нова взаимна декларация, тъй като сме по-силни и по-безопасни, когато работим дружно “.

През последните месеци хиляди мигранти – най-вече от Близкия изток – минаха или се пробваха да преминат границата на Беларус към източните членки на Европейски Съюз и НАТО: Латвия, Литва и Полша.

Президентът на Литва Гитанас Науседа сподели, че „ в случай че обстановката със сигурността се утежни още повече, ние не изключваме консултациите по член 4 на НАТО “.

Съгласно учредителния контракт на НАТО всеки член може да свика среща на НАТО, с цел да се съветва, когато почувства, че неговата сигурност или самостоятелност са застрашени.

Полша също предизвести, че може да се позове на този член.

Двудневната среща на външните министри на НАТО, която стартира във вторник в прилежаща Латвия, ще бъде доминирана от угриженост по отношение на натрупването на военни сили на Русия покрай границата с Украйна.

Столтенберг сподели, че „ необикновеното “ струпване на танкове, артилерия, дронове и хиляди боеспособни войски е „ доста обезпокоително по доста аргументи “, също и „ тъй като е непровокирано и необяснимо “.

„ Посланието към Русия е, че би трябвало да деескалират, да понижат напрежението и да бъдат транспарантни “, сподели той и добави, че „ в случай че решат да употребяват мощ, тогава, несъмнено, ще има последици “.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР