Вилата на правителствения пиар Севделина Арнаудова в Бистрица се оказа

...
Вилата на правителствения пиар Севделина Арнаудова в Бистрица се оказа
Коментари Харесай

Биволъ: Палатът на Шехеризада - голям, евтин, с много изгоден кредит

Вилата на държавния пиар Севделина Арнаудова в Бистрица се оказа с 577 кв.м. разгъната застроена повърхност за 540 000 евро. При 935 евро на кв.м. става дума за прекомерно преференциална договорка за региона и типа на парцела. Според уеб сайтове за имотни продажби цените там са сред 1350 и 1600 евро кв.м. Това припомня за абсурда Апартаментгейт. А приходите на фамилията на Арнаудова, заемите от ДСК и имотните покупко-продажбите, с които родственици оказват помощ за погашение на придобивката, повдигат доста въпроси.

Биволъ снима с дрон парцела в полите на Витоша в с. Бистрица, където се намират и други елитни вили на доближени на властта. Снабдихме се и с всички нотариални актове и вписвания за ипотеки на парцелите на фамилията. От тях стават ясни параметрите на импозантната вила – 577 кв.м. РЗП на четири равнища. На фрагментите се вижда и прясно асфалтирано обръщало, както и строителни боклуци, свидетелстващи за скорошен ремонт или дострояване.



Кредит не за простосмъртни – 96% от цената на парцела

За да финансира договорката за вилата Севделина Арнаудова и брачният партньор ѝ Делян Димитров са получили извънредно преференциален заем от ДСК – 1 017 040 лева (520 000 евро) за 30 години при 2,6% рента. Банката е финансирала 96% от парцела без даже да изиска спомагателни обезпечения, като да вземем за пример ипотека върху другото жилище на Арнаудови в София.



През 2015 година още веднъж с ипотечен заем от ДСК Арнаудова и Димитров купуват апартамент от 198 кв. м. и гараж в елитна постройка в Овча Купел. Сделката е за 352 049 лева и е финансирана с заем от 293 000 лева (150 000 евро). Срокът за погашение е 30 години при рента 4,7%. ДСК е финансирала 83% от цената на придобиване.

Условията за кредитиране предоставени от ДСК на сем. Димитрови са явно доста преференциални и съвсем невъзможни за редовите жители, от които се изисква самоучастие от над 20% от цената на парцела, а при огромни заеми и поръчителство с други парцели и активи. От фамилията на Севделина Арнаудова такова нещо не е желано.

Отделно от това като политическо лице Арнаудова предстои на специфичен мониторинг и настояването за заем се преглежда деликатно от compliance отдела, поради риска от пране на пари. Политическите позиции се смятат за рискови от банките и поради несигурното работно място, зависещо от политическата обстановка. В ДСК обаче не са си задавали такива въпроси и явно са приели, че ГЕРБ ще ръководят в обозримите 30 години, а приходите на Арнаудова и Димитров ще са постоянни.

Биволъ изпрати писмени въпроси до ДСК по отношение на преференциалния заем – за какво не е желано самоучастие, какви обезпечения са поискани, какви приходи са взети поради и дали е осъществена инспекция за риск при кредитиране на политическо лице. До публицистичното привършване на публикацията отговор не се получи.

Пред в. “Сега” Севделина Арнаудова дава пояснения за приходите си и заемите. Оказва се, че тя е съумяла да погаси заема за жилището в Овча Купел единствено за 4 години с дарения от родителите си. Доходите на фамилията за 2019 година възлизат на 165 675 лева – 80 528 лева от главната заплата на Делян Димитров, 22 469 – от заплатата му в ГЕРБ, 8400 лева от наем на персонален апартамент в Студентски град и 19 558 лева от продажба на гараж. Доходът на Арнаудова за годината е бил 34 720 лева Доходът на фамилията за 2018 година е 132 574 лева – написа в. “Сега”.

Богат партиец с баща от Шесто

Шеметния растеж на Делян Димитров към заплата от 10 000 лева месечно минава през участието му в ГЕРБ. Преди това той има малък бизнес. Момчето обаче е от сой. Баща му Валентин Иванов Димитров е конфиденциален помощник “Кожухаров” на Шесто на Държавна сигурност, оголен от КОМДОС.

Партийната интензивност на Димитров се отблагодарява с поредност синекури в държавни компании – “Монтажи” АД, Индустриална зона – Видин ЕАД, Национална компания Индустриални Зони ЕАД, Съобщително строителство и възобновяване Директива за птиците.

През 2015 година той работи като помощник за Мария Габриел, която тогава е евродепутат. През април 2015 подписва брак със Севделина Арнаудова. Сватбен подарък е назначението му в борда на “Булгартрансгаз” от август 2015 година до през днешния ден, където получава астрономическа за България заплата.

През 2017 година избухна абсурдът “Кумгейт” и кумът Борисов съобщи, че в случай че има двама души от една фамилия в администрацията, единия би трябвало да си върви. След този апел на премиера Делян Димитров подава оставка, само че тя в никакъв случай не е призната. Това напомня в. “19 минути”, пред който самата Севделина Арнаудова е декларирала, че оставката на нейния брачен партньор е подадена на 05.10.2017 година

От обясненията на Арнаудова, известна и като Шехерезада, излиза наяве, че брачният партньор ѝ с изключение на в Булгартрансгаз, съумява да работи и за Политическа партия ГЕРБ, като не е известно в какво качество. Липсват каквито и да е обществени данни за дипломите, специалността и квалификацията на Делян Димитров.

Дарения от имотни врътки на нереални цени

През 2016 година родителите на Делян Димитров и Севделина Арнаудова също получават жилища в постройката на Никола Петков 143 в Овча Купел, в която година по-рано се устройва младото семейство. Всички заживяват щастливо в елитния блок издигнат от “Глория Палас” на Никола Петков 143 А в Овча купел до известния Дипломатически клуб.

Валентин Димитров и Мариана Димитрова – родителите на Делян Димитров, заплащат на 21.10.2016 година 215 141 лева за квартира от 127,6 кв.м. Няма данни те да са взели ипотечен заем, сподели информация на Биволъ в Имотния указател.

Майката на Севделина Арнаудова – Димитрина Кирилова на 1 април 2016 извънредно преференциална договорка – 128 кв. м. на данъчна оценка или 60 000 евро.



А по-късно, на 7 април 2016 продава апартамент от 80,9 кв. м. в Надежда единствено за 40 000 лева, малко над данъчната оценка, което пък е доста неизгодно за нея.



На 26 април 2017 година майката прави подаяние на щерка си Севделина от 40 000 евро, с които тя погасява заема към ДСК за жилището. Така излиза, че единствено за месец от сметките на Димитрина Кирилова излизат 100 000 евро, а влизат 20 000 евро. С една скромна продажба за 20 000 евро тя хем оказва помощ на младите с 40 000 евро, с цел да си изплатят ипотечния заем, хем се снабдява с огромен апартамент на данъчна оценка.

При това новият апартамент на майката Димитрина Кирилова напълно не е на ров или недодялан градеж, както обясняваха забърканите в абсурда Апартаментгейт. Той е добит в началото през 2008 година от строителя “Глория Палас” за 157 160 лева Необяснима е логиката купувачът да го продаде толкоз на ниска цена на Кирилова през 2016 година, когато в този регион цените надвишават 1200 евро на кв.м.

В последна сметка комерсиалният усет на Кирилова се отплаща обилно тази година. На 18 март 2020 година тя съумява да продаде жилището за цели 200 000 евро, които подарява на младите, с цел да изплатят предварително ипотеката за къщата в Бистрица.

Таткото на Делян – Валентин Димитров, също оказва помощ на фамилията. Той купува от Арнаудова и сина си Делян гараж за 19 558 лева в края на 2019 година Тази скромна сума е регистрирана от Арнаудова в приходите на фамилията за 2019 година

Бащата на Арнаудова – полицейски началник на работа при Черепа

В разгара на фейсбук-престрелката сред Васил Божков и Севделина Арнаудова отпреди няколко дни стана ясно, че шефката на държавния пресцентър е щерка на служител на реда. Нейният татко, по думите на самата Арнаудова, още от 1998 година работел за Васил Божков.

Става дума за Стефан Арнаудов, който през 2010 година става началник на РПУ в Трън. Има данни, че преди този момент капитан Арнаудов е бил началник в РПУ-Своге, а още по-рано е бил водач на началника на 6 РПУ в София. Арнаудов се пенсионира през 2012 година

Съвместяването на работа в Министерство на вътрешните работи и работа за частна конструкция обаче е неразрешено по закон. Ето за какво признанието на Арнаудова за връзките на татко ѝ с Божков е извънредно скандално, само че остана отвън полезрението и мненията в медиите. Може би тъй като образците за преливане на чиновници на Министерство на вътрешните работи в сенчестия бизнес и назад са многочислени и не са вест за публиката.

Проверка на Биволъ откри, че Стефан Арнаудов е получавал дълги години заплата от свързаната с Васил Божков компания “Еврофутбол”. Той напуща компанията малко преди прокурорската офанзива против хазартния необут при започване на тази година.

Стефан Арнаудов е минимум имотният от цялата рода. На негово име се води единствено на ниска цена парцел в Своге.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР