Вила Армира е една от най-богатите вили от римската епоха,

...
Вила Армира е една от най-богатите вили от римската епоха,
Коментари Харесай

Вила Армира - домът на римския разкош

Вила Армира е една от най-богатите вили от римската ера, разкрити на българска територия. Както голямата повърхност на вилата (близо 1000 квадратни метра), по този начин и нейното устройство и декорация демонстрират, че е била основана за човек с огромни благоприятни условия и с усет към разкоша. Просторният вътрешен двор е бил ограден с колонади, а в средата му е имало басейн. Под пода на пространствата от южната част са прекосявали отоплителни канали. Жилищните пространства и дворът са били разточително украсени. Открити са над 3000 архитектурни и декоративни фрагменти – огромни елементи от мозайки, елементи от колонадите, мраморни парапети, стенни облицовки, рамки и прозоречни решетки, стълбове с глава на господ Хермес в горната част и други Именно поради своята декорация вила Армира е извънредно скъпо богатство. Античната вила е разкрита при градеж на язовир на 1,5 км югоизточно от кв. " Лъджа " на Ивайловград. Последвалите археологически разкопки потвърждават съществуването на крайградска вила от интервала на римското господство по нашите земи. Името й произлиза от името на дребната вада " Армира ", приток на река Арда, покрай която е издигната вилата.

 Вила " Армира " съставлява величествен комплекс от жилищни и икономически постройки. Жилищната повърхност обгръща огромен вътрешен двор, заобиколен от изложба с колонада (т.нар. перистил) и басейн (имплувиум) в средата. Около него са проведени пространствата за живеене - столова, дневна, кухня, спалня, чаня и други. Отоплението на вилата се осъществявало посредством хипокауст - подово отопление, при което подът на постройката е издигнат на колонки от зидани тухли или керамични тръби, сред които циркулира топъл въздух от особено построени за задачата огнища. По време на разкопките са открити добре непокътнати мозайки с фигурални и геомитрични претекстове, капители, ажурни парапети, херми, профилирани фрагменти от колони, пиластри, корнизи и облицовки от мрамор. Намерени са голям брой керамични съдове, украшения и предмети на бита. Вилата е луксозно имение, пространствата на което с изключение на украсените с мозайки подове, са украсени и с богата мраморна украса и цветна мазилка. В това отношение тя несъмнено се обрисува като най-пищната от всички известни ни до момента сходни постройки на територията на римска Тракия. Сгради с сходна мраморна обшивка са рядко срещани в провинциите на Римската империя. Особено значимо е събитието, че степента на съхраненост на декоративните детайли разрешава на практика цялостна възстановка на интериора на постройката. Поради денивелацията на терена, стопанският комплекс към вилата се е съхранил в доста по-малка степен. Неговата предопределение е да обезпечи активността по употребата на земите, съхранението и обработката на селскостопанската продукция, инвентара и други Няма съответни данни за характера на развиваната селскостопанска активност.

 Вилата се населява до третата четвърт на IV век. Разрушаването й се свързва с огромното опустошаване на покрайнините на Адрианопол през 378 година, когато римската войска под командването на Валент е разрушена от готите, а самият император е ранен в багра и отвеян от своите най-близки войни до вила наоколо до бойното поле. В следствие, готите откриват това леговище на ранения император, завладяват и опожаряват вилата и убиват самия император. Много е евентуално, тези събития да са се разиграли точно при Вила Армира.

Инфо: www.bgchudesa.com

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР