Виктория Нюланд, третият най-високопоставен американски дипломат и честа мишена на

...
Виктория Нюланд, третият най-високопоставен американски дипломат и честа мишена на
Коментари Харесай

Виктория Нюланд се пенсионира

Виктория Нюланд, третият най-високопоставен американски посланик и честа цел на рецензии за нейните ястребови възгледи за Русия и нейните дейности в Украйна, ще напусне поста си този месец , заяви във вторник Държавният департамент, представен от " Ройтерс ".

Нюланд, която служи като асистент държавен секретар за Европа по време на администрацията на президента Барак Обама, само че се пенсионира след избирането на Доналд Тръмп за президент , се върна в държавното управление като заместител държавен секретар по политическите въпроси в администрацията на Байдън.

Тя беше претендент да наследи Уенди Шърман като заместник-държавен секретар и беше изпълняващ длъжността заместител след пенсионирането на Шърман преди седем месеца. Нюланд загуби вътрешна борба за поста, когато президентът Джо Байдън номинира Кърт Кембъл за втория по сан пост в държавния департамент. Кембъл встъпи в служба предишния месец.

Нюланд е служила в посолството на Съединени американски щати в Москва през бурните 90-те години на предишния век и е била в града по време на опита за прелом против някогашния съветски президент Борис Елцин.

След това тя стана дипломат на Съединени американски щати в НАТО , преди да бъде определена за представител на Държавния департамент при някогашния секретар Хилъри Родъм Клинтън по време на първия мандат на президента Барак Обама.

Като представител на отдела и по-късно като асистент държавен секретар за Европа, Нюланд си навлече гнева на доста съветски водачи поради откровената си отбрана на Украйна , изключително откакто Русия анексира Кримския полуостров през 2014 година

Бившият държавен секретар Джон Кери неведнъж е припомнял, че когато Нюланд напусна поста на представител по време на неговия мандат, с цел да стане основен посланик за Европа, съветският външен министър Сергей Лавров го поздрави, че " се е отървал от тази жена " . Кери сподели, че е дал отговор на Лавров, че не се е отървал от нея: " Аз я покачих ".

Настоящият държавен секретар Антъни Блинкън похвали Нюланд за нейните три и половина десетилетия социална работа и й благодари за ролята й в оформянето на политиката на Съединени американски щати по света при шестима президенти и 10 държавни секретари.

" Нейните старания бяха незаменими за опълчване на пълномащабното навлизане на Путин в Украйна, образуване на световна коалиция, с цел да подсигурява неговия стратегически неуспех, и подкрепяне на Украйна да работи към деня, в който ще може да стои крепко на личните си крайници - демократично, стопански, и военно "   сподели Блинкън в изказване.

Нюланд ще бъде сменена краткотрайно като заместник-секретар от различен посланик от кариерата, Джон Бас, някогашен дипломат в Афганистан , който ръководеше изтеглянето на Съединени американски щати от страната. В момента е заместник-държавен секретар по ръководството.
 Блинкън чака с неспокойствие по-нататъшно партньорство със свободолюбивата ни нация
Блинкън чака с неспокойствие по-нататъшно партньорство със свободолюбивата ни нация

Държавният секретар на Съединени американски щати ни поздрави за 146-ата годишнина от Освобождението на България
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР