Виктор Папазов е основател на Българската фондова борса, чийто изпълнителен

...
Виктор Папазов е основател на Българската фондова борса, чийто изпълнителен
Коментари Харесай

Основателят на Българската фондова борса: Можем ли да съхраним стойността на спестяванията си?

Виктор Папазов е създател на Българската фондова борса, чийто изпълнителен шеф и ръководител на Съвета на шефовете е в продължение на две десетилетия. Има икономическо обучение от УНСС, както и специализации в най-престижните американски университети – Харвард, Станфорд, Джорджтаун. През 1998 година е номиниран за един от световните водачи на утрешния ден от Световния стопански конгрес в Давос. Сега е бизнесмен – производител на млечни биопродукти. Ето какво сподели той за „ 24 часа “:

През последните няколко десетилетия ние, българите, преживяхме не една и две рецесии – политически и финансови. Научихме от персонален опит какво значат термини като хиперинфлация, парична промяна, валутен ръб. Свидетели бяхме на банкрути на банки. Какво ли още следва да преживеем?

Днес светът навлиза в нова световна икономическа рецесия, която заплашва съществено бъдещето на всички ни. Коронавирусът (COVID-19) не е повода за тази рецесия. Той е единствено катализаторът или иглата, която спука големия дългов балон, който се надува от няколко десетилетия. Така наречената “глобална финансова рецесия ” от 2008 година беше единствено първи тремор на същинската рецесия, която занапред стартира. Тази нова рецесия ще е извънредно тежка и продължителна.

Пред очите ни се разрушава светът, в който съвсем 80 години живяхме умерено и с доста излишества.

Само след два месеца в “карантина ” и “извънредно състояние ” към този момент виждаме какъв брой доста се е трансформирала България, по какъв начин страни затварят границите си, по какъв начин международни спортни и културни събития внезапно просто няма да се състоят.

В тази несигурна обстановка на напред във времето за всеки човек, с изключение на да е здрав и с нараснал имунитет, излиза задачата да опази спестяванията си. Доскоро опциите за вложения включваха:

– финансови принадлежности – акции, облигации, държавни скъпи бумаги и всевъзможни други подобни;
– действителни индустриални активи;
– благородни метали – злато и сребро;
– инвестиции в парцели – жилища, къщи, земеделска земя;
– “алтернативни ” вложения – творби на изкуството, часовници, пощенски марки, медали, виновност, разнородни сбирки и други

Последните няколко седмици демонстрират, че вложенията във финансови принадлежности са единствено за професионални спекуланти, само че и мнозина от тях пострадаха. Танцът на фондовите тържища не е за хора със слаби нерви. От началото на април 2020 година Федералният запас на Съединени американски щати (централната банка) стартира да изкупува всевъзможни скъпи бумаги. Балансът му единствено за седмица се усили с 50% до над 6 трилиона $! Според мен това е обезверен опит да се запази една рухваща финансова система. Въпрос е единствено на време сривът да обхване целия свят. Мисля, че сме изправени пред нещо, което се случи в България през 1997 година – амортизация на декретните пари, единствено че този път ще се случи в международен мащаб. Обезценка на $, на еврото, на останалите валути.

Мнозина несъмнено живеят с възприятието, че депозитите им в банките са обезпечени. Да, депозитите до 100 000 евро номинално са обезпечени от страната. Хората обаче пропущат имплицитната “гаранция ” за бавното и незабелязано обезценяване на парите им от централни банки и държавни управления посредством инфлацията. В този смисъл държането на пари по сметка в банка в размери, които надвишават настоящите потребности в дълготраен аспект, е безразсъдно и недалновидно. Ако разчитате на спестяванията си и на лихвите от тях, знайте, че “парите ви не порастват ”, те по-скоро непрекъснато и последователно губят покупателната си дарба.

Инвестиции във финансови принадлежности

Забелязвате ли темповете, с които Федералният запас на Съединени американски щати налива ликвидност в банките и финансовите пазари за да ги защищити от срив? Можете ли да си визиите какво значи “инжекция ” от 2,5 трилиона $? Нещата явно са във етапа на отчаянието. Това чудовищно монетизиране на фондовите тържища не може да остане безнаказано. Колкото и да “печатат ” пари, централните банки не могат да спасят тежко прогнилата модерна финансова система. Ако би трябвало да опишем обстановката с съвременна здравна терминология – следва “екзогенен потрес на международната финансова система, която страда от тежка имунна непълнота ”.

Всеки рационален човек, в сходна обстановка е обикновено и редно да постави старания да се защищити, като ограничи съществено експозицията си или даже напълно се махне от финансовия пазар. Каква подигравка да го кажа тъкмо аз, нали?

Реални индустриални активи

Инвестициите в произвеждане на действителни артикули, които се търсят от популацията, постоянно е рационално, само че се въздейства от конюнктурата. В последните години фондовете за дялови вложения бяха затрупани от оферти за високотехнологични стартъпи. Покрай рецесията с ковид и карантината се видя, че доста производства и услуги внезапно станаха ненужни или търсенето им се сви съществено. Единствено съвсем незасегнати се оказаха храните и медикаментите.

Вероятно би било рационално да подкрепите положителни производители в жизнено-важните браншове, дребни предприятия в биопроизводството на храни, производители на здравна техника, детски продукти, планове в посока преработване и запазване на околната среда. Учудващо за мен е, че към момента не мога да намеря организация, която да дава рекомендации и информация в тази тенденция.

Инвестиции в парцели

Тук нещата изрично не са еднопосочни. Инвестициите в земеделска земя наподобяват преференциални, стига да не сте надплатили висока цена. Ако сте въздържан вложител, доста значимо е на кого сте дали земята си под аренда, с цел да получавате постоянно вноските от нея.

Инвестициите в жилищни здания – жилища и къщи – са друга опция, само че и тук е добре авансово “да си напишете домашното ”. Обикновено пазарът предлага поредност от параметри, върху които хората базират решенията за покупка: цена на квадратен метър, брой спални и бани, сервизни пространства, балкони, % общи площи, цена за гараж. Все неща, които се дефинират с цифри. Безспорно тези аспекти са значими, само че има няколко други, не по-малко значими, които не може да бъдат измерени и изразени с цифри – качество на архитектурата да вземем за пример, ревю на жилището, общи пространства и друга функционалност – да вземем за пример градина/парк.

Наблюдавам, още веднъж с необятно отворени от удивление очи, настоящия строителен взрив в София. Само преди 10 години беше същото! Смятам, че неизбежно мнозина вложители ще понесат големи загуби, а може и да банкрутират. В устрема за бързи облаги в столицата още веднъж се настроиха огромно количество нискокачествени жилищни здания, които също така са сбити една до друга в устрема да се “уплътни ” теренът. Покупката на подобен парцел е финансово самоубийство.

Способността на един парцел да резервира и усили цената си във времето зависи от две неща – местонахождение и качество. Като под “качество ” нямам поради единствено качество на строителните материали, довършителните работи и употребявани технологии, само че и качество на архитектурата, екологичност, на симбиозата с околната среда.

Като човек, който се е родил и живял не едно и две десетилетия в София, виждам, че най-атрактивни (но и най-неоправдано скъпи) не престават да бъдат жилища в центъра, които са строени след войната. Те са с високи тавани, с просторни стаи с положително систематизиране (за времето си). Но… те имат един огромен минус – липсват им баните. Обикновено имат единствено по една баня, дребна и без опция за разширението съгласно модерните стандарти на платежоспособния и придирчив клиент на XXI век. Апартаментите, в които с изключение на скъпи материали и положително осъществяване са вложени мисъл, архитектура и – в случай че щете – и дух, в действителност са доста малко.

Колекции и творби на изкуството/алтернативни вложения

Трудно ми е да разясня сходни вложения, тъй като те са повече страст, в сравнение с разсъдък. В региона на живописта да вземем за пример България нито има обичаи, нито има създатели, чиито произведения да бъдат обект на капиталова “застраховка ”. Ако сте купили Христо Стефанов единствено за 10 000 лева преди години, през днешния ден надали някой ще ви даде 5 пъти повече (аз самият съм голям негов обожател, само че просто знам, че пазарът на изкуство у нас не допуска сходно повишаване на стойността).

Същевременно има потвърдени области, където сбирките са метод да запазиш вложенията си. В света съществуват фондове за вложения в часовници или във виновност. Ако пък страстите ви водят в сфери като пощенски марки, медали или монети – отличен източник и водещ експерт е аукционната къща SPINK в Лондон.

Благородни метали – злато и сребро

Умишлено пропущам скъпоценните камъни. Диаманти, рубини, сапфири и така нататък, с редки изключения, не са инвестиция. Те са красиви… и толкоз. Разните схеми, които в последните години се опитваха да пробутват на лековерните хора с пари в брой “инвестиционни диаманти ”, са не доста по-различни от пирамидите на Майкъл Капустин от 90-те години на предишния век.

Благородните метали – злато и сребро, имат всички характерности на пълноценните пари, а и потвърдена история през последните 5000 години. Твърдо съм уверен, че всеки човек би трябвало да отдели част от спестяванията си и да ги конвертира в тези потвърдени в хилядолетията активи. Добър източник с потвърдена известност за покупка на монети и кюлчета е немската Degussa.

Пари в брой като алтернатива

Зад шарените хартийки (декретни пари), които са ни програмирали да възприемаме като пари, се крие само и единствено дълг. Тяхното поръчителство са трилионите задължения, насъбрани през десетилетията. Ако приемем, че идва краят на настоящия финансов ред, това значи че дългът би трябвало да се ликвидира. Но ликвидирането му (неплатежоспособността) значи заличаване на декретните пари, което от своя страна води до дефлация. Затова и всички централни банкери и държавни управления изпадат в суматоха единствено от споменаването на думата дефлация. Те ще печатат, до момента в който не докарат нещата до хиперинфлация, сходна на тази от 1997 година, тъй като хиперинфлацията е в действителност развой на опазване на дълга с цената на всичко. А цялата система на надзор и власт се крепи на него – на дълга.

Да обобщя:

В настоящата обстановка действителните благоприятни условия за опазване на спестяванията не са кой знае какъв брой доста. Всъщност те се свеждат до няколко други възможности: индустриални активи, недвижими парцели от най-хубави архитекти и строители, злато и сребро (среброто сега към момента е подценено), сбирки.

Ако имате относително основни спестявания, добре е да се замислите по какъв начин да отбраните цената им. И да го извършите в този момент, до момента в който към момента има време.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР