Виктор Мюлер Ферейра е млад бразилец с впечатляваща биография и

...
Виктор Мюлер Ферейра е млад бразилец с впечатляваща биография и
Коментари Харесай

Войната в Украйна удари и репутацията на руските шпиони

Виктор Мюлер Ферейра е млад бразилец с впечатляваща биография и огромен триумф. Тъкмо приключил Johns Hopkins School of Advanced International Studies във Вашингтон - развъдник за фрагменти за американския хайлайф в областта на националната сигурност, той си обезпечава стаж в Международния углавен съд в Хага. Но когато каца в Амстердам през април, бързо е депортиран в Бразилия. Всъщност Ферейра е Сергей Владимирович Черкасов - шпионин, работещ за Главно разследващо ръководство (ГРУ) в Русия.

Черкасов е така наречен противозаконен от типажа, описван в известния тв сериал " Американците " - разузнавач, изпратен в чужбина под непозната еднаквост постоянно до живот. В документ от четири страници, с който се е сдобило холандското разузнаване, неговото прикритие е разказано с огромни детайлности, в това число училищен любови и обичани заведения за хранене. Черкасов в този момент се намира в бразилски затвор, където излежава присъда от 15 години.

Когато руското Комитет за Държавна сигурност (на СССР) се разформирова през 1991 година, то се преражда във Федералната работа за сигурност (ФСБ) - работа за вътрешна сигурност, и в Службата за външно разузнаване (СВР). ГРУ съществува под една или друга форма от 1918 година насам. Тези " специфични служби " имат страховита известност поради своите руски и царистки корени, само че след началото на войната в Украйна имиджът и мрежите им са парчета от предишното. , е единствено последният пробив в сигурността. Според New York Times.
Реклама
Провал на разузнаването стои и в основата на войната в Украйна. ФСБ - главната организация, защитаваща съветските секрети и шпионираща в Украйна, се провали и в двете задания по незабравим метод. Тя не съумя да спре американците да се снабдят и по-късно да оповестят военните проекти на Москва по отношение на Украйна. И още по-лошо - точно явната подготовка на ФСБ за война, в това число проекти за убийството на дисиденти и за издигането на марионетно държавно управление, спомогна за убеждаването на Съединени американски щати и Обединеното кралство, че съветското скупчване на войски не е блъф.

Самото решение на Владимир Путин да стартира нашествието също се дължи в огромна степен на грешките на ФСБ. Пета работа на ФСБ, виновна за някогашните руски страни, е разширила в огромна степен своя отдел за Украйна през юли 2021, сочи отчет на лондонския Royal United Services Institute. И въпреки всичко тези чиновници са взимали сведения най-вече от тези украинци, които са симпатизирали на Русия, и са преувеличили размера на своите мрежи в страната, като по този начин са дали на Кремъл неверната визия, че украинското държавно управление бързо ще се разпадне.
Самото решение на Владимир Путин да стартира нашествието в Украйна се дължи в огромна степен на грешките на ФСБ Източник: Reuters
Непотвърдената информация е единствено част от казуса. Разузнавателните служби са отражение на обществото, от което идват. В най-хубавите си дни съветските шпиони са номер едно. " Често бяхме изненадвани от качеството и постоянството в някои от нещата, които правеха ", споделя Джон Сайфър, който е работил като началник на звено на Централно разузнавателно управление на САЩ в Москва.

Но този професионализъм съжителства с продажност и нефункционалност. Разузнавателната информация се разкрасява, до момента в който се предава по веригата, като неприятните вести биват премълчавани, преди тя да доближи до Кремъл. Западен чиновник разказва по какъв начин в едно звено на ГРУ висшестоящите са присвоявали до 30% от заплатите на сътрудниците, които са вербували. Процентите нарастват до 50, до момента в който ръководителите прекарвали от ден на ден време, пълнейки отчетите си с информация от интернет.
Реклама
Вътрешните битки в организациите и битките с другите държавни отдели са широкоразпространени. " ФСБ е като " Игра на тронове ". Има разнообразни кланове с разнообразни политически и финансови ползи ", твърди Максим (не е същинското му име), някогашен чиновник във ФСБ от контраразузнаването.

СВР - правоприемник на Първа основна дирекция, подразделението за външно разузнаване на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), се счита за превъзхождаща сестринската си организация. Но войната в Украйна й нанесе удар. От пролетта западните страни изгониха над 400 обвинени в шпионаж руснаци, елиминирайки съвсем половината от тези, които работеха под дипломатическо прикритие в Европа. Онези, които останаха, са под засиленото внимание на локалните служби за сигурност.
Професионализмът съжителства с продажност и нефункционалност.
В доста случаи съветските шпиони са изправени пред същите професионални провокации като своите западни сътрудници. Става все по-трудно да се минават граници под разнообразни имена поради биометричните данни или да се построява цифрова история на разузнавача, която да издържи на инспекциите. Плащането и комуникирането с сътрудниците е друга компликация. Но до момента в който западните шпиони са се научили по какъв начин да се сливат с пейзажа, съветските се приспособяват по-бавно. Т.нар. незаконни към момента употребяват остарялата техника за придобиване на идентичността на умряло бебе (позната на читателите от романа " Денят на чакала ", оповестен през 1971 г.). Немърливостта изобилства. Данни, изтекли от съветска компания за доставки на храна през март, осветли имената на чиновници на ФСБ и ГРУ, които са получили храна на адреса на съответните им бази.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР