Виктор Божинов оттегли филма си Бягство от българската надпревара за

...
Виктор Божинов оттегли филма си Бягство от българската надпревара за
Коментари Харесай

Виктор Божинов оттегли филма си от българската надпревара за "Оскар"

Виктор Божинов отдръпна кино лентата си " Бягство " от българската конкуренция за " Оскар ". Това оповестиха в писмо до шефа на НФЦ и медиите самият режисьор и продуцентите на лентата Галина Тонева и Кирил Кирилов. Причината е " спор на ползи ". 

Един от членовете на селекционната комисия е част от снимачния ни екип, което слага под въпрос коректността на процедурата, се споделя в отвореното писмо. " Не бихме желали да разясняваме метода и претекстовете за избор на състава на комисията. Намираме, че предпоставките за следващи разногласия и междуособици в гилдията са налице и не желаеме да участваме в съревнование, чийто победител е авансово прочут ", пишат още режисьорът и продуцентите. 

Божинов, Тонева и Кирилов напомнят също, че по закон изборът на българско предложение за присъединяване в идните награди на Академията би трябвало да бъде изработен от Националния съвет за кино, а не от селекционна комисия. Факт е, че Национален съвет за кино, който се назначава за период от 2 години от изпълнителния шеф на организация " Национален кино център " от няколко години няма. 

За втора поредна година българският кандидат за " Оскар " се избира от особено свикана комисия, в която тази година са актрисата, номинирана за " Оскар ", Мария Бакалова, режисьорката Кристина Грозева, продуцентката Катя Тричкова, операторът Иван Чертов, кинокритичката Катерина Ламбринова и кинопрограматорът Христо Христозов. 

За присъединяване бяха позволени девет кино лентата, като след отдръпването на " Бягство " остават осем: " В сърцето на машината ", " Борсови играчи ", " Майка ", " Меко казано ", " Петя на моята Петя ", " Рибена кост ", " Шекспир като улично куче " и  " φ 1.618 ". По мотив мненията, че някои от тях към момента не са имали премиера на огромен екран, се напомня, че условието на Академията е филмите да са прожектирани най-малко една седмица по кината в период до 30 ноември, т.е. има много време това да се случи. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР